ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Бен ГОДЖЕС: «НАТО стане кращим, коли прийме Україну»
04.01.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 1(22479) / Тираж: 8525

Колишній командувач військ США в Європі генерал-лейтенант у відставці Бен Годжес не надто оптимістично налаштований щодо результатів Вашингтонського саміту НАТО 2024 року в контексті запрошення України. Однак наголосив, що Альянс стане кращим саме того дня, коли прийме Україну.

«Я не налаштований оптимістично — я не чую висловів чи розмов, які вказували б на те, що 2024 року у Вашингтоні результат може бути успішнішим, ніж 2023-го у Вільнюсі. Я дивлюся на Орбана в Угорщині, на Фіцо у Словаччині — вони обидва зараз виконують кремлівську роботу в різні способи всередині ЄС», — прокоментував генерал в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Годжес також зауважив, що Україні треба справді допомогти здобути перемогу, бо це відповідає інтересам Америки. Тому треба продовжувати виступати за підтримку вступу України до Альянсу. «НАТО стане кращим того самого дня, коли прийме Україну. Але я буду чесний з вами та моїми українськими друзями — я зараз не дуже оптимістичний, що ми побачимо щось краще порівняно з тим, що ми побачили на саміті НАТО у Вільнюсі», — резюмував він.

Генерал Годжес зазначив, що росія не рахується з утратами у живій силі на полі бою, аби створити враження необмеженості людських ресурсів і підірвати волю українців до боротьби, а Заходу — до підтримки України: «Я вважаю те, що ми бачимо, — це спроба кремля створити перед Заходом враження, що в росії є необмежені ресурси, що вони з’являтимуться знову і знову». Але, на його думку, в росії знають, «що у них «нема можливості завдати Україні рішучого нокауту», тому у такий спосіб розраховують підірвати волю українців до боротьби, а в Заходу — бажання допомагати Україні.

Він констатував, що кремль не переймається втратою своїх солдатів, яких набирають здебільшого з далеких від москви та санкт-петербурга етнічних регіонів. «Вони (російське керівництво. — Ред.) готові втрачати сотні солдатів щодня, аби тільки це виглядало так, що в них є безмежна кількість резервів», — зауважив генерал.

Щодо закидів на адресу військового керівництва України, мовляв, не те і не так роблять, то екскомандувач Сухопутних військ США в Європі переконаний: тим, хто за 8000 кілометрів критикує, як хтось інший заходить на мінні поля та в окопи і розміновує їх, повинно бути соромно самим за себе. «Це непрофесійні та марні заяви», — відповів він на запитання стосовно критичних зауважень на адресу дій української армії у війні. Генерал нагадав, що укра-їнцям доводиться боротися без підтримки авіації, без якої США, Велика Британія чи Німеччина ніколи не посилали б своїх солдатів у бойові дії.

«Контрнаступ — це не лише те, що ми бачимо на полі бою», — наголосив Годжес. За його словами, ЗСУ проводять багатоскладові комплексні операції, включно з роботою спецпризначенців, атаками дронів, кіберборотьбою, виведенням з ладу російських радарів та ППО тощо. А ще, нагадав він, вражаючою є робота українських військових щодо Чорноморського флоту, яка створює величезний тиск на російський генштаб.

Коментуючи затримку в Конгресі США виділення додаткового пакета допомоги Україні, генерал назвав це «американськими політичними іграми». Водночас визнав наявність проблеми на кордоні США: «У нас нема правильної політики щодо емігрантів, не знайдено правильного балансу між залученням людей, які нам потрібні, та захистом суверенітету і зупиненням напливу кримінальних банд та наркотиків. Це серйозна проблема в політиці США, тому республіканці бачать у цьому можливість для тиску. Я бачу, наскільки президент Байден та демократи хочуть надати допомогу Україні, так само як Тайваню та Ізраїлю. А республіканці роблять пріоритетом над міжнародною політикою місцеві, домашні політичні здобутки».

За його словами, іронія ситуації полягає в тому, що більшість республіканців у Конгресі та загалом у США підтримують Україну. У цьому контексті Годжес назвав їхню поведінку «політикою чистої води у передвиборний рік».

Водночас, на його думку, це також показує, що партія Рональда Рейгана, який завжди так жорстко діяв щодо Радянського Союзу та росії, стала вразливою до російської дезінформації і використовує тези російської пропаганди: «Я у житті не подумав би, що таке почую, але це сталося. Тому президент Байден повинен дуже ретельно попрацювати разом з іншими лідерами демократів і тиснути на республіканців, аби зробити справу. Президент повинен пояснити американському народові, чому це важливо для США. Нема вибору, чи зміцнювати кордони, чи допомагати Україні — обидва питання дуже важливі для нас».

Бен Годжес спрогнозував, що, швидше за все, відпо-відне рішення буде ухвалене, ймовірно, до лютого, «бо республіканці не хочуть, щоб їх звинуватили у втраті України».

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту