ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Відмінність України і Європи у звичних речах
18.01.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 5-6(11349-11350) / Тираж: 10407

Не кожен, напевно, задумується про те, чи є щось в нашій країні такого, що являється кращим, дешевшим та доступнішим, ніж в європейських країнах. Існує заїжджена думка, що там все краще. А чи так це насправді?

Робота торговельної мережі

До початку повномасштабного вторгнення в Україні великі супермаркети працювали цілодобово, а невеликі магазини здебільшого з 8 до 21 години кожного дня. Зараз же магазини та супермаркети підлаштовуються під комендантську годину, але все ж таки працюють «до останнього», навіть у вихідні та на свята.

А ось, наприклад, офіційно дозволений графік роботи магазинів у Австрії: з понеділка до п’ятниці з 5.00 до 21.00, в суботу — до 18.00. Проте реальний графік роботи формується по-різному, найчастіше з 9.00 до 18.00 (продуктові крамниці — з 8.00), по суботах — до 13.00 чи 17.00.

Доступний інтернет

Україна посідає друге місце у світовому рейтингу за доступністю інтернет-послуг зі швидкістю 100 Мбіт/с, при цьому вартість такого пакета становить приблизно 223 гривні на місяць (5,84 долари).

Для порівняння: аналогічний показник швидкості у Норвегії 79,4 долари на місяць, Ісландії — 62,1 долари на місяць.

Банківські послуги

Інтернет-банкінг в Україні досить розвинений, для українців не складе проблеми переказати кошти з картки на картку в межах банку, або на карту іншого банку протягом 2–5 хвилин. Тоді ж коли для європейців це буде проблемою.

Також є можливість відкрити карту з 14 років, коли у Європі зазвичай це буде можливо з 18–21 року.

Техпідтримка

Для нас нормально мати практично цілодобовий зв’язок з працівниками банку. Будь-яке питання, або проблему можливо буде вирішити, просто зв’язавшись з менеджером банку в чат-боті або в додатку. В Європі ж з цим буде трохи складніше, зв’язатися з менеджером ви зможете лише у робочі часи з 8—9 години до 16—18 години та лише у будні дні. Тож якщо у вас виникне якась проблема, треба буде зачекати. Проте отримати консультацію зручними для вас каналами може бути важко — у багатьох країнах банки віддають перевагу особистому спілкуванню із клієнтом у відділенні або консультаціям телефоном, які часто можуть супроводжуватись тривалим очікуванням та комунікацією із автовідповідачем чи роботом.

Стоматологія та медицина

Є безліч історій, в яких українці розповідають, що послуги стоматолога в Україні набагато якісніші та дешевші ніж в країнах Європи. До того ж наші фахівці постійно підвищують свою кваліфікацію.

В Україні, якщо піднялася температура, погіршилося самопочуття, підскочив тиск, почався кашель, ви одразу ж на наступний день можете піти до свого сімейного лікаря або ж зателефонувати йому, і він одразу вам назначить лікування. В країнах ЄС ви ж маєте записатися на огляд до лікаря завчасно, бо вільне місце може бути лише через тиждень, і нікого не буде хвилювати те, що у вас, або вашої маленької дитини підвищена температура.

Б’юті послуги

Ні для кого не секрет, що українки вважаються найкрасивішими жінками в світі, та за для підтримки краси жінки відвідують косметологів, майстрів з нігтьового сервісу, ламінування брів та вій, нарощення та процедури для волосся. Все це в Україні коштує доволі доступно, наприклад ламінування брів у Польщі коштує 210 злотих — це майже 2000 гривень, в той час коли орієнтована вартість цієї послуги в Україні 550 гривень. Саме через низьку ціну у наших майстрів є можливість набити руку та якісно виконувати свою роботу, опираючись на власний досвід.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту