ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Конференция трудового коллектива, флэшмоб и петиция
18.01.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 5-6(11349-11350) / Тираж: 10407

Экологический университет решил бороться за свое существование

В прошлом номере газеты мы рассказали о проблеме, всколыхнувшей в первые дни нового года образовательную и научную общественность («Екологія не на часі?», «Вечерняя Одесса»», 11.01 2024 г.). Дело в том, что 5 января Кабинет Министров издал распоряжение о реорганизации Одесского государственного экологического университета МОН Украины и Физико-химического института защиты окружающей среды и человека НАН Украины и присоединении вуза и научного учреждения к Одесскому национальному университету имени И.И. Мечникова.

Газета следила за последующими событиями, а развивались они следующим образом.

10 января состоялось расширенное заседание конференции трудового коллектива экологического университета.

Было оно многолюдным — 240 непосредственных участников и 900 в режиме онлайн, — эмоциональным и конструктивным. Ректор ОДЭКУ Владимир Ковальчук, приступивший к своим обязанностям после выборов в середине декабря прошлого года, ознакомил присутствующих с текстом правительственного распоряжения, отметив, что не было необходимых предварительных обсуждений с трудовым коллективом, а это нарушает принципы Болонского процесса и правила университетской автономии, прописанные в законе о высшем образовании. Также указал на то, что растворение вуза в образовательном пространстве ОНУ имени И.И. Мечникова разрушит системную подготовку высококвалифицированных специалистов гидрометеорологического и экологического направлений и приведет к деструктивным последствиям для страны на десятки лет.

Высказали свое мнение ученые, сотрудники экологических и метеорологических организаций, государственных органов, студенты, выпускники, в том числе и работающие ныне в других странах: Виктор Сытов, начальник Гидрометцентра Черного и Азовского морей; Сергей Степаненко, профессор, председатель ученого совета ОДЭКУ; Алексей Чернышов, отправившийся с должности заведующего лабораторией добровольцем на фронт; Марк Железняк, профессор института радиологии окружающей среды университета Фукусимы (Япония); Марина Бизова, заведующая отделом департамента экологии и природных ресурсов ОВА, и многие другие.

В итоге конференция приняла решение направить Обращение по поводу отмены распоряжения в Кабинет Министров Украины, Верховную Раду, Администрацию президента, Советы ректоров вузов Украины и Одесского региона.

А в социальных сетях набирает обороты флэшмоб «Живи, экологический!». Всем, чья жизнь, учеба, работа связаны с экологическим, предлагается поделиться фотофактом события, будь то: олимпиада, конкурс, тренинг, совместное исследование, и тем самым показать — нас много, и мы нужны.

Все, кто отстаивает право вуза на самостоятельное существование, прибегли и к такому законному способу защиты, как электронная петиция на сайте правительства — об отмене решения КМУ, как необоснованного, противоречащего принципам демократии, действующему законодательству и потребностям Украины в военный и послевоенный периоды (петиция №41/005920-24еп, автор — Павленко Елена Пантелеевна, начало сбора подписей — 12 января 2024 года).

Исходя из содержания петиции, от власти требуют пересмотра резонансного решения и аргументируют это требование:

«… Жодних офіційних документів з обґрунтування такого рішення від МОН України до ОДЕКУ перед виданням цього розпорядження, та навіть після його видання, не надходило.

Обговорень щодо об’єднання ОДЕКУ з ОНУ ім. І.І. Мечникова із трудовим колективом ОДЕКУ не здійснювалося, а відповідно трудовий колектив вважає, що рішення про приєднання ОДЕКУ до ОНУ було здійснено в недемократичний спосіб та є таким, що порушує принципи і правила університетської автономії, що визначені законом України «Про вищу освіту» (абзац 3 стаття 2: «Права закладу вищої освіти, що визначають його автономію, встановлені цим Законом, не можуть бути обмежені іншими законами чи нормативно-правовими актами»).

Колектив ОДЕКУ вважає рішення про ліквідацію нашого університету, як самостійного навчального закладу, необґрунтованим і шкідливим для національних інтересів України. Наша країна перебуває у стані війни, яка вже спричинила катастрофічні наслідки для екології України, у тому числі через підрив Каховської ГЕС, мінування територій, знищення природних ресурсів, що веде до порушення екологічного балансу та подальшої руйнації економіки України.

Нещодавно Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України, повідомив, що міністерство активно долучилося до створення плану післявоєнного відновлення України, зокрема напрямку «Екологічна безпека». Виконання завдань у сфері екологічної безпеки потребуватиме фахівців високого рівня — саме таких, якими є випускники ОДЕКУ, оскільки ОДЕКУ є унікальним спеціалізованим університетом, який готує фахівців за напрямками: «Гідрометеорологія», «Екологія, охорона довкілля та збалансоване природокористування», «Водні біоресурси», «Менеджмент природоохоронної діяльності», «Комп’ютерні науки» (за напрямом «Моніторинг навколишнього середовища»). В університеті відкриті також інші актуальні спеціальності, зокрема технології захисту навколишнього середовища.

Важливість ОДЕКУ як автономного освітньо-наукового центру обумовлена також регіональними завданнями, що випливають з існуючих у південному регіоні України джерел ризику, таких, як АЕС. У сучасній екологічній парадигмі ОДЕКУ має потенціал стати провідним ЗВО на теренах України, який сприятиме подоланню дефіциту кадрових ресурсів у галузі екології та виконанню державної програми відбудови України. За весь період діяльності ОДЕКУ випустив понад 30 тисяч висококваліфікованих фахівців. Серед випускників університету чимало всесвітньо відомих науковців, керівників гідрометеорологічних і екологічних підрозділів не лише України, але й багатьох країн світу, у тому числі два лауреати Нобелівської премії миру (2007 р.): д. ф.-м. н., професор Олег Дмитрович Сиротенко та громадянин Сенегалу Р-Діай Алупін. За результатами національних рейтингів України, незважаючи на вузьку спеціалізацію та невеликий розмір, ОДЕКУ посідав 112—113-е місце (з 230) у Консолідованому рейтингу ЗВО України 2023 року, 77-е місце (з 202 позицій) у рейтингу найкращих ЗВО України 2023 року (ТОР-200 Україна-2023), 79-е місце в рейтингу ЗВО за показниками публікацій, проіндексованих в міжнародній науково-метричній базі SCOPUS, 58-е місце (з 300 позицій українських ЗВО) у світовому рейтингу ЗВО Webometrics ranks-2023. Ці показники свідчать про те, що колектив ОДЕКУ має високий рівень науково-дослідницької ефективності в Україні, а отже, не повинен розчинитися в структурі іншого ЗВО.

Партнерство в освітній та науковій сферах є одним із визначених пріоритетів МОН, і ОДЕКУ активно залучений до співробітництва у європейських освітніх і наукових проєктах. ОДЕКУ співпрацює зі спеціалізованою агенцією ООН — Всесвітньою метеорологічною організацією — в межах Програми добровільної співпраці ВМО (ПДС ВМО). Освітні програми підготовки за напрямом «Гідрометеорологія» відповідають міжнародним стандартам, визнаються всіма гідрометеорологічними службами світу. Університет має міцні багаторічні зв’язки з провідними закордонними університетами та науковими центрами Великої Британії, Бельгії, Нідерландів, Японії та інших високотехнологічних країн світу. Лише у 2023 році у складі міжнародних консорціумів університет брав участь у виконанні 4 наукових проєктів в межах європейських наукових програм Horizon 2020, Horizon Europe, британсько-української програми з досліджень та інновацій TWINNING, а також в 4 освітньо-наукових проєктах Програми міжнародної співпраці Європейського союзу Erasmus+.

ОДЕКУ сприймають як надійного та поважного партнера, що в цілому позитивно впливає на процеси інтеграції України в європейське академічне середовище.

Кадровий дефіцит в Україні на сьогоднішній день наявний не лише на рівні фахівців із вищою освітою (бакалаври та магістри), але й на рівні фахових спеціалістів нижчої ланки. І в цьому питанні ОДЕКУ також сприяє заповненню кадрових ніш: до складу ОДЕКУ входять три відокремлених структурних підрозділи (ВСП): «Одеський фаховий коледж комп’ютерних технологій ОДЕКУ», «Херсонський гідрометеорологічний фаховий коледж ОДЕКУ» та «Харківський гідрометеорологічний коледж ОДЕКУ», які здійснюють підготовку фахових молодших бакалаврів за спорідненими до ОДЕКУ спеціальностями та освітньо-професійними програмами (ОПП). Загалом у відокремлених структурних підрозділах ОДЕКУ навчається понад 1500 студентів. ОДЕКУ, крім того, є єдиним в Україні ЗВО, що здійснює підготовку військових метеорологів («Військова гідрометеорологія») для потреб Збройних Сил України і наразі проводить ефективне поповнення мобілізаційного резерву за цією військово-обліковою спеціальністю. В ОДЕКУ працює кафедра військової підготовки (КВП), яка є військовим навчальним підрозділом (ВНП) ЗВО. З початком введення режиму воєнного стану на території України на кафедрі сформовані і функціонують курси перепідготовки і підвищення кваліфікації (КППК), на яких, згідно з окремими мобілізаційними розпорядженнями, проводиться підготовка мобілізаційних ресурсів для ЗСУ. Крім цього, на базі КВП ОДЕКУ систематично проводяться курси підвищення кваліфікації для військових фахівців з питань гідрометеорологічного забезпечення ЗСУ.

Навесні 2024 року вперше у системі вищої освіти України заплановано проведення курсів підвищення кваліфікації для військових фахівців з гідрографічного забезпечення ВМС ЗСУ, для чого укладені договори для надходження програмного забезпечення і експлуатації спеціальної техніки для роботи в морській акваторії. КВП обладнана найсучаснішими системами збору і обробки усього спектру гідрометеорологічної інформації з усіх регіонів земної кулі та телекомунікаційним обладнанням. Фахівці КВП ОДЕКУ постійно залучаються для аналітично-розрахункової і консультаційної роботи при плануванні операційних бойових частин і підрозділів. План відбудови України, який розробляється урядом, передбачає, що відбудова має ґрунтуватися на стратегіях розвитку різних напрямків економіки. ОДЕКУ дивиться в майбутнє: наразі це єдиний в Україні ЗВО, який здійснює підготовку фахівців — океанологів і гідрографів, які спеціалізуються на аналізі і прогнозі гідрофізичних, гідродинамічних і екологічних процесів, які відбуваються у морському середовищі.

Таким чином, ОДЕКУ забезпечує виконання одного з основних завдань державної морської політики, що визначені в Морській доктрині України на період до 2035 року: збереження і розвиток наукового та кадрового потенціалу всіх складових морської діяльності задля ефективної реалізації національних інтересів України. На підставі вищевикладеного трудовий колектив ОДЕКУ вважає, що «розчинення» ОДЕКУ в освітньому просторі ОНУ імені І.І. Мечникова зруйнує системну підготовку висококваліфікованих фахівців гідрометеорологічного та екологічного напрямку освіти, що призведе до деструктивних наслідків для України на десятки років. Просимо вас сприяти збереженню цільності ОДЕКУ, а саме його висококласного науково-педагогічного персоналу та матеріальних ресурсів, включно з обладнаними лабораторіями та полігонами. Звертаємося з проханням про скасування рішення Кабінету Міністрів України № 7-р від 5 січня 2024 року...».

В среду под петицией стояла 2391 подпись. До конца сбора подписей, а собрать нужно, как известно, 25000, осталось 86 дней…

Автор: Дора Дукова


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту