ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Пробація — це не пробачення
18.01.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 3(22481) / Тираж: 8525

Людей, які вчиняють правопорушення, неможливо перевиховати за тюремними мурами. Цю проблему потрібно вирішувати завдяки системній роботі, яка здатна стати альтернативною ув’язненню, — пробації.

Важливо розуміти, що пробація — це не пробачення. Звісно, суспільство потребує справедливого вироку для покарання за злочин, але треба враховувати й перспективу та думати про те, чи буде правопорушник безпечним для суспільства після в’язниці.

Пробація передбачає цілу систему заходів, спрямованих не лише на виконання покарання, а й на реабілітацію людини, щоб разом із нею усунути ті чинники, які мали вплив на її протиправну поведінку, та заохотити таку людину до позитивних змін, допомогти їй стати на правильний шлях.

Передбачається, що творчий підхід служби пробації до функціонального виконання низки альтернативних позбавленню волі видів покарань сприятиме ресоціалізації засуджених осіб та запобігатиме повторній злочинності.

Пробація — це сучасний інструмент у роботі з правопорушниками, який відповідає практиці розвинених країн. Її впровадження в Україні є найбільш важливою й успішною реформою системи кримінальної юстиції.

Слід зауважити, що виправлення правопорушників, які не становлять небезпеки життю і здоров’ю громадян в умовах вільного суспільства, є ефективнішим, ніж їх ізоляція, адже у понад 95% випадках такі люди успішно проходять пробацію і не вчиняють нових кримінальних правопорушень.

Малиновський районний відділ

філії ДУ «Центр пробації»

в Одеській області.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту