ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Тільки подорожуючи, ми знаходимо самих себе
08.02.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 11-12(11355-11356) / Тираж: 10407

Дружний колектив кафедри

Війна, можливо, не кращий привід, щоб мріяти про подорожі. Але ми всі віримо, що Україна переможе. Тоді знов зможемо приймати у себе гостей з усього світу, розказуючи їм про країну непереможних та сильних людей, і самі зможемо вирушити у подорож, яку планували до війни.

Організація туризму вже давно стала наукою, її викладають на кафедрі туристичного бізнесу та рекреації Одеського національного технологічного університету (ОНТУ). З питання про освітню програму «Міжнародний туризм», за якою відбувається підготовка фахівців, почалася наша розмова з завідувачкою кафедрою Наталею Добрянською.

— Підготовка відбувається за освітньо-професійною програмою «Міжнародний туризм» спеціальності 242 «Туризм і рекреація», які є акредитованими за першим (бакалаврським) та другим (магістерським) рівнями вищої освіти, — говорить Наталя Добрянська. — Кафедра туристичного бізнесу та рекреації ОНТУ співпрацює з представниками туристичної галузі, що є важливою частиною навчання. Здобувачам також надається можливість розвивати свої професійні та кар’єрні навички через лекції від досвідчених фахівців-практиків туристичної індустрії, вони є консультантами та учасниками захоплюючих туристичних проєктів. На базі кафедри є дві навчальні лабораторії, в яких наші здобувачі підвищують свій кваліфікаційний рівень та soft-skill (універсальні навики) в напрямку туризму та рекреації. Також є можливість побувати на міжнародній практиці в таких країнах, як Туреччина, Словаччина, Греція, Болгарія, Німеччина. Ми хочемо допомогти бажаючим здобути нову професію та мати кар’єрний ріст.

— До речі, наскільки сьогодні актуальна спеціальність «Туризм і рекреація»?

— Туристична галузь є однією з найбільших у світовій економіці, вона становить суттєву частину економічного внеску у багатьох країнах. Для України рекреація та психологічний туризм відіграють важливу роль у відновленні людей, які потерпають зараз від війни. Здоров’я та рекреація в контексті туризму можуть сприяти фізичному та психологічному відновленню, допомагаючи людям знайти новий баланс та позитивний настрій після складних переживань. Таким чином, спеціальність 242 «Туризм і рекреація» є актуальною і важливою для розвитку сучасного суспільства, сприяючи економічному зростанню, культурній взаємодії та сталому розвитку.

Після закінчення війни матимемо величезний туристичний попит на Україну, як дестинацію. В нашу країну їхатимуть, щоб «доторкнутися» до простору свободи, гідності, незламності та сміливості.

Завідувачка кафедрою Наталя ДобрянськаЗавідувачка кафедрою Наталя Добрянська

— Можете описати професорсько-викладацький склад кафедри?

— Кафедра туристичного бізнесу та рекреації — це команда молодих висококваліфікованих фахівців. Наші викладачі володіють поглибленими знаннями у галузі туризму, іноземними мовами, а також постійно беруть участь у підвищенні кваліфікації за кордоном та у вітчизняних організаціях. Професорсько-викладацький склад включає викладачів, які мають наукові ступені кандидатів та докторів наук, великий практичний та міжнародний досвід, публікації в наукових журналах та участь у дослідницьких проєктах. Все це збагачує навчальний процес та надає здобувачам широкий спектр знань в галузі туризму.

— А які дисципліни викладаються студентам?

— Фаховими дисциплінами є: організація туристичних подорожей, організація екскурсійної та анімаційної діяльності, туроперейтинг, MICE-туризм, спортивний туризм, сільський зелений туризм, лікувально-оздоровчий туризм та курортна справа, рекреалогія, еногастрономічний туризм, сталий розвиток туризму, економіка і організація туристичного підприємства, розвиток туристичних дестинацій, дегустації в туризмі, правове регулювання туристичної діяльності, подієвий туризм та івент-менеджмент, інноваційні технології в туризмі, ринок туристичних послуг: регіональний та міжнародний аспект, бізнес-планування рекреаційних комплексів та багато інших. Ці дисципліни охоплюють найважливіші аспекти туризму та є актуальними для роботи у цій галузі.

— В яких національних і міжнародних проєктах бере участь професорсько-викладацький склад кафедри? Будь ласка, назвіть деякі.

— Розвиток міжнародних відносин кафедри підтримується в напрямку сталості туризму, вивчення культури та етносу, обміну науковими та освітніми надбаннями та досвідом. Розкажу про співробітників кафедри, які працюють задля розвитку міжнародних грантових відносин. Це Маргарита Ліганенко — координаторка проєкту «Море вина» та проєкту Британської ради в програмі всеукраїнської академічної мобільності «САМ Україна»; Ганна Саркісян — членкиня Міжнародного центру україно-французького співробітництва; Олена Меліх — директорка Міжнародного центру україно-кіпрського співробітництва, головний куратор реалізації проєкту «Море вина». До речі, цей 29-місячний проєкт, реалізований в рамках Спільної операційної програми басейну Чорного моря на 2014— 2020 роки, що фінансується європейським співтовариством, допомагає підприємствам виноробного і туристичного секторів просувати свої продукти та послуги на веб-платформі. Доцент Сергій Ярьоменко приймає участь в Вишеградській стипендіальній програмі «Детермінанти розвитку агротуризму на регіональному рівні: досвід окремих регіонів Польщі та України», Познанський економічний університет, Польща. Також я та Ганна Саркісян будемо приймати участь в Рroject RomansWineDanube — Маркетингова основа для сталого розвитку культурного туризму. Проєкт стартував 1 січня цього року, нас будуть залучати до семінарів, воркшопів, розробки стратегічних документів та інших.

Нарешті, кафедра проводила міжнародні вебінари: у 2022 р. — «Туризм як засіб реабілітації» та у 2023 р. — «круглий стіл» з міжнародною участю «Проблеми та перспективи розвитку еногастрономічного туризму в умовах воєнного стану».

— А де проходять практику студенти?

— В рамках навчального процесу здобувачі отримують практичні навички, беручи участь в екскурсіях до туристичних об’єктів, в театрах, на виставках та фестивалях. Крім того, кафедра активно співпрацює з туристичними агенціями та підприємствами, де здобувачі проходять різноманітні види практик, включаючи ознайомчу, навчальну, виробничу, переддипломну, дослідницьку та інші.

Здобувачі також мають можливість пройти міжнародну практику за кордоном та брати участь в програмах академічної мобільності в рамках проєктів ERASMUS+. Завдяки цим активностям наші здобувачі відвідують різні країни світу, зокрема, Туреччину, Чехію, Німеччину, Угорщину, Польщу, Словаччину, а тепер і Португалію. Це надає їм унікальну можливість отримати міжнародний досвід, розширити свої горизонти та вивчати особливості туристичного бізнесу в різних культурних контекстах.

— Ну і наостанок: чи звертаються до вас роботодавці з пропозиціями робочих місць?

— Авжеж! Освіта в галузі туризму відкриває широкий спектр можливостей для кар’єрного зростання у різних сферах. Підготовка висококваліфікованих кадрів в сфері туризму є пріоритетним завданням для українського туристичного ринку, оскільки відпочинок, розваги, екскурсії, відновлення фізичного та психоемоційного здоров’я та багато іншого залежить від рівня кваліфікації, вмінь вести комунікації, розвиватися, розширювати горизонти знань та багато іншого. Тому, дійсно так, до нас звертаються роботодавці з пропозиціями робочих місць. Університет щорічно проводить ярмарок вакансій, де підприємства туристичної індустрії презентують себе та закликають наших здобувачів приєднатися до їх команди.

Якщо у вас виникає питання: «Де можна працевлаштуватися з освітою в туризмі?», то це туроператори та турагенції, робота пов’язана з організацією екскурсій та туристичних подорожей, включаючи роботу гідом або екскурсоводом, сфера екологічного туризму, робота в готельному і ресторанному бізнесі на міжнародному та вітчизняному рівнях, організація та управління подіями, конференціями та виставками, які відбуваються в туристичних локаціях, робота в органах державної влади за напрямом туризму, в авіаційній галузі, кар’єра в рекламній та маркетинговій сферах, спрямованих на туристичну індустрію.

Залежно від ваших інтересів та спеціалізації можливості для працевлаштування в галузі туризму можуть значно відрізнятися. Рекомендую також долучати до свого резюме додаткові навички, такі, як знання іноземних мов, навички в управлінні проєктами та інші, які можуть зробити вас більш конкурентоспроможними на ринку праці.

Автор: Інтерв’ю вів Олег ЄВГЕНЬЄВ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту