ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Оплот Альянсу під Констанцою
21.03.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 12(22490) / Тираж: 8525

У нашій чорноморській країні-сусідці — Румунії — почали будувати найбільшу у Європі базу НАТО.

Як повідомляє Euronews Romania, цим проєктом планується розширити існуючу 57-у авіабазу імені Михаїла Когелничану, розташовану в повіті Констанца. Нова база включатиме важливу військову інфраструктуру, зокрема злітно-посадкові смуги та ангари для військових літаків, а також цивільні об’єкти — школи, дитсадки, магазини і лікарню.

На румунській базі НАТО проживатимуть 10 тисяч військовослужбовців разом із членами їхніх сімей.

Ця база, наголошується у повідомленні, має стати найважливішим об’єктом Альянсу в Європі.

Як нагадує «Укрінформ», 9 лютого президент Румунії Клаус Йоганніс повідомив, що його країна дозволила розміщення на своїй території сил швидкого розгортання НАТО високої готовності у разі серйозних загроз безпеці. За його словами, завдяки цьому Північноатлантична рада може ухвалити рішення про розгортання на румунській території об’єднаних оперативно-тактичних груп дуже швидкого реагування у разі раптової серйозної загрози національній незалежності й суверенітету країни «з метою швидкого реагування на кризу і запобігання її ескалації».

Нагадаємо також, що ще 24 березня 2022 року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що лідери країн Альянсу ухвалили розгортання чотирьох нових бойових груп — у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині, на додаток до чотирьох таких багатонаціональних бойових груп, створених раніше на території країн Балтії і Польщі.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту