ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Знову перед загрозою геноциду
10.10.2024 / Газета: Чорноморські новини / № 40(22518) / Тираж: 8525

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) у четвер, 3 жовтня, одноголосно ухвалила резолюцію «Вшанування 90-х роковин Голодомору — Україна знову опинилася перед загрозою геноциду», наголосивши що нинішню агресивну війну РФ необхідно розглядати в контексті попередньої спроби знищення української нації та вважати її новим етапом геноцидної політики Росії.

Як підкреслила заступниця голови комітету інтеграції України з ЄС, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева-Федоренко, це вже другий документ цієї тематики. Парламентська Асамблея визнала Голодомор 1932 — 1933 років геноцидом українського народу в жовтні 2023-го. Тепер у текст документа були внесені кілька правок.

«Асамблея вважає, що послідовне знищення спочатку політичних і культурних лідерів, а потім мільйонів незалежних селян було чітко спрямоване на геноцид. Геноцид, за визначенням Конвенції про запобігання злочину геноциду і покарання за нього від 1948 року, не вимагає фізичної ліквідації всіх членів цільової групи. Достатньо, щоб умови життя були настільки важкими, що існування групи як такої, повністю або частково, було поставлене під загрозу», — йдеться у резолюції.

ПАРЄ висловлює глибоку стурбованість у зв’язку із загрозою геноциду, з якою стикається Україна під час повномасштабної війни, розв’язаної РФ. У цьому зв’язку наголошується на російській пропаганді, включаючи заяви на найвищому рівні, яка заперечує саме право українського народу на існування як незалежної нації.

Методи, які використовують російські військові у війні проти України, та дії незаконної росі-йської влади на тимчасово окупованих українських територіях свідчать, що ці заяви не є просто погрозами, зазначається у документі.

У ПАРЄ акцентували, що масові вбивства у Бучі, Ірпені та інших містах, застосування потужних вибухових речовин, термобаричних та касетних боєприпасів у густонаселених районах є воєнними злочинами, а з огляду на їхній широкомасштабний, систематичний характер — злочинами проти людяності.

Також наголошується на облогах і руйнуванні міст, систематичних обстрілах і руйнуваннях життєво важливої цивільної інфраструктури в Україні, систематичному вистежуванні та жорстокому поводженні з представниками української політичної та культурної еліти на тимчасово окупованих територіях, примусовому залученні тамтешніх жителів до російської армії та систематичному знищенні об’єктів української культурної спадщини.

«Насильницьке переміщення та депортація десятків тисяч українських дітей на тимчасово окуповані українські території або у віддалені регіони Російської Федерації та Білорусі є воєнним злочином, злочином проти людяності та цілком може становити елемент геноциду», — наголошується у резолюції.

ПАРЄ визнає Голодомор актом геноциду проти українського народу та закликає всі національні парламенти ухвалити відповідні заяви. Асамблея закликає уряди зробити все можливе, щоб допомогти народу України боротися проти геноцидного нападу та притягнути до відповідальності винних у злочинах проти людяності та воєнних злочинах.

Прокурору Міжнародного кримінального суду пропонується розглянути можливість розслідування повідомлень щодо звинувачень у геноциді проти українського народу, зокрема фактів щодо переміщення українських дітей.

Міністерство закордонних справ України привітало ухвалення ПАРЄ цієї резолюції, яка не лише підтверджує визнання Голодомору 1932—1933 років актом геноциду проти українського народу, а й підкреслює сучасні геноцидні наміри Російської Федерації в її агресії проти України.

«Ми глибоко вдячні членам ПАРЄ за їхню солідарність та підтримку. Це поновлене визнання служить потужним нагадуванням міжнародній спільноті про нагальну необхідність запобігти подальшим російським звірствам і притягнути до відповідальності винних у цих жахливих злочинах», — заявили в МЗС.

У відомстві запевнили, що Україна залишається непохитною у своєму прагненні захищати свій суверенітет та оберігати свій народ.

«Ми закликаємо всі нації та міжнародні організації визнати Голодомор 1932—1933 років геноцидом проти українського народу, засудити триваючі агресивні й геноцидні дії Росії та підтримати Україну в її боротьбі за свободу, права людини та верховенство права», — йдеться у повідомленні зовнішньополітичного відомства.

Нагадаємо, Голодомор офіційно визнали геноцидом українського народу понад 30 країн світу, а також Європейський парламент, ООН, ОБСЄ, ЮНЕСКО, Католицька церква та Вселенський патріархат.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.003
Перейти на повну версію сайту