ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
У країні та світі
10.10.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 83-84(11427-11428) / Тираж: 10407

Президент представить План перемоги у Києві та Брюсселі

План перемоги України — з урахуванням коректив, що внесли західні партнери, — був представлений вчора у Верховній Раді.

За думкою Володимира Зеленського, закінчення війни можна досягти завдяки тиску на Росію. За його словами, у цьому можуть допомогти міжнародні партнери України. Також презентація Плану перемоги пройде на засіданні Європейської ради на рівні глав держав та урядів, яке заплановано на 17—18 жовтня. Про це повідомив найвищий представник Європейського союзу Жозеп Боррель.

Права на землю можуть тимчасово позбавити

Уряд запропонував врегулювати порядок примусового тимчасового позбавлення права на землю для будівництва військових споруд. Відповідний законопроєкт вже був схвалений.

Це робиться для забезпечення будівництва та підтримки військових інженерних і фортифікаційних споруд. Після завершення дії обмеження буде можливість або припинити його, або провести викуп чи примусове відчуження ділянки або її частини.

Відхилені всі блокуючи постанови

Верховна Рада відхилила усі 13 блокуючих постанов щодо законопроєкту №11416-д про підвищення податків.

Тепер документ буде відправлений на підпис голові Верховної Ради Руслану Стрефанчуку, а потім — Президенту Зеленському. Нагадаємо, що даний закон вступає в силу з наступного дня після опублікування, але частина норм вступить у силу «заднім числом», з 1 жовтня.

Заморозки на порозі. Світло буде

В Україні найближчим часом очікуються перші заморозки, проте це не має стати причиною відключень електроенергії, заявив заступник міністра енергетики Микола Колесник.

Він додав, що енергосистема країни працює стабільно, і прогнозовані заморозки будуть короткотривалими. Чиновник також звернув увагу, що завдяки проведеним технічним заходам, включно з підготовкою об’єктів атомної генерації, енергосистема готова до збільшеного попиту.

ЄС прощається з російським газом

У Європейському союзі заявили про готовність до завершення контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом» у кінці 2024 року про транзит газу країни-агресора Росії через Україну. Про це розповіла єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон.

За її словами, вже є транспортна інфраструктура та існують різні маршрути постачання. Сімсон переконана, що ЄС може існувати без російського газу, назвавши такий крок «політичним вибором».

На жаль, три мільярди євро не дадуть

Франція через дефіцит бюджету цього року недовиконає свій початковий план щодо обсягів військової допомоги Україні і не досягне позначки 3 млрд. євро. Про це заявив міністр оборони Себастьєн Лекорню.

Нагадаємо, що вищеозначена цифра фігурувала, зокрема, у двосторонній безпековій угоді. «На практиці ми перевищимо 2 млрд., але не досягнемо 3 млрд. євро», — повідомив Лекорню. Франції, як і Німеччині, довелося скоротити цю статтю витрат у спробах зменшити дефіцит бюджету, який у 2024 році може сягнути 6% її ВВП.

Тайвань оточили бойові кораблі Китаю

Народно-визвольна армія Китаю розпочала навчання «Спільний гострий меч 2024Б» за участю армії, військово-морських, повітряних сил та ракетних військ у Тайванській протоці, а також на північ, південь та схід від острова.

Китайські винищувачі та військові кораблі оточили острів Тайвань. Тайвань назвав військові навчання Китаю провокацією і привів у бойову готовність винищувачі F-16 Viper для патрулювання районів біля кордону із зоною китайських навчань та розмістив у прибережній зоні пускові установки протикорабельних ракет.

Кому дісталася Нобелівська премія

Премію з економічних наук присудили Дарону Ачемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу А. Робінсону, які довели важливість суспільних інститутів для процвітання країни.

Суспільства з поганим верховенством права та інститутами, що експлуатують населення, не створюють зростання і не змінюються на краще. Нагороду у галузі літератури вручили південнокорейській письменниці Хан Канг за її «насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя». А Нобелівську премію миру отримала японська організація Nihon Hidankyo. Це рух людей, які пережили ядерне бомбардування японських міст Хіросіма та Нагасакі.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту