ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Про права національних спільнот — спеціальна доповідь
24.10.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 85-86(11429-11430) / Тираж: 10407

Марія Попова (праворуч) передала спеціальну доповідь директорці бібліотеки Юліані Амельченко

На цей захід — презентацію спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо дотримання прав національних спільнот та корінних народів в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України — в Одеську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. М. Грушевського запросили представників виконавчої влади та місцевого самоврядування, дипломатичних місій, міжнародних та громадських організацій, національно-культурних об’єднань регіону.

Як зазначила представник Омбудсмана в Одеській області Марія Попова, доповідь стосується періоду 24 лютого 2022 року — 31 грудня 2023 року.

З вітальним словом до учасників і гостей від Офісу Омбудсмана звернувся онлайн Представник Уповноваженого з рівних прав і свобод прав національних меншин політичних та релігійних поглядів Олександр Осіпов, який зазначив, що питання забезпечення прав національних меншин (спільнот) — один із показників дотримання демократичних принципів та прав людини. Забезпечення європейських стандартів захисту прав національних меншин (спільнот) є зобов’язанням України на шляху до ЄС. Метою цієї спеціальної доповіді є визначення та висвітлення основних тенденцій щодо гарантування та забезпечення цих прав.

«Я радий, що ця презентація доповіді проходить в Одесі. Одеський регіон є домівкою для представників понад 130 національних меншин, спільнот і більш ніж 40 конфесій. Це справжня лабораторія міжнаціональних відносин, яка офіційно визнана на європейському рівні. Саме в Одеській області насправді проживає громада болгар, греків, ромів, які на сьогодні у складі Збройних Сил України захищають Україну. А також займаються волонтерською діяльністю», — сказав Олександр Осіпов.

Про що доповідь. В документі наведені численні приклади окупаційних дій агресора, які призвели до репресій, примусових мобілізацій до армії РФ, примусу до набуття громадянства, депортації, утисків культурних та релігійних прав. Цифри і факти про порушення прав та свобод мешканців на тимчасово окупованих територіях, наведені у доповіді, це фіксація злочинів, яка має стати приводом для обвинувачення в майбутньому.

На презентації йшлося також про деякі зміни в українському законодавстві, що напряму стосуються національних спільнот. Зокрема, внесені зміни щодо забезпечення освітніх прав.

— На рівні з українською представники національних меншин і спільнот вивчають рідну мову, а у 2024 році вступники мали можливість виконувати завдання національного мультипредметного тесту мовами національних меншин і спільнот, — проінформувала присутніх Марія Попова.

Вона також зазначила, що загальна кількість звернень до Уповноваженого з прав людини з Одеського регіону збільшилась з початку війни — Одещина посіла п’яте місце за кількістю звернень. Але скарг саме відносно питання захисту прав національних меншин за останній рік з Одеського регіону не надходило.

На презентацію в обласний центр приїхали мешканці з населених пунктів компактного проживання болгар, гагаузів, греків та інших спільнот. Був час для презентацій, дружнього спілкування, обміну досвідом і порадами — всі живемо у важкий час, і всі разом прагнемо одного. Єдине зауваження — оце слово «меншини», наче хтось апріорі більший, а хтось, виходить, менший. Позбавитись такого визначення в офіційних документах вже час. Між собою люди так себе не називають.

Автор: Дора Дукова


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.003
Перейти на повну версію сайту