ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Чекаємо на гарний врожай бавовни
24.10.2024 / Газета: Вечерняя Одесса / № 85-86(11429-11430) / Тираж: 10407

У Роздільнянському районі, на експериментальному полі Одеської філії Українського інституту експертизи сортів рослин у селі Новоселівка, пройшов збір врожаю бавовни. Результати — гарні, повідомив народний депутат України Степан Чернявський. За його словами, слід чекати збору врожаю у Бессарабії, після чого можна буде підбивати економічні підсумки аграрного експерименту по вирощуванню бавовни на Одещині.

Нагадаємо, що наприкінці травня Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні», який Верховна Рада прийняла 23 квітня. Одним із розробників Закону був народний депутат України Степан Чернявський. Встановлення законодавчих правил та умов дозволило розпочати експеримент по вирощуванню бавовни в Одеській області. У цій культурі є велика потреба. Перед усім, бавовна необхідна для виробництва нітроцелюлози, яку використовують у артилерійських снарядах. Річна потреба оборонного сектору України (для виготовлення пороху) в целюлозі становить 10 тисяч тонн.

У Роздільнянському районі на 0,1 га посіяли пять видів насіння бавовнику: два з Німеччини, два з Америки та один із Туреччини. Усі види прижилися, дали сходи та перший врожай. З одного куща можна зібрати від 5 до 30 коробочок бавовни. Зараз агрономи ведуть підрахунки та дослідження, зважують кожну коробочку, обчислюють відсоток насіння та волокна в кожному сорті, а також «енергетику» — потужність пороху, який виготовлятимуть із цієї бавовни, повідомив директор Одеської філії Українського інституту експертизи сортів рослин Василь Цапенко.

Автор: Олег КСЕНІН


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.003
Перейти на повну версію сайту