ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Сільське господарство
Орошение, рынок земли и сотрудничество властей разных уровней – основные темы визита на Одесчину главы Минагрополитики
12:54 / 14.09.2021
Сельское хозяйство

ОДЕССА,14 СЕНТЯБРЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий ознакомил Министра аграрной политики и продовольствия Украины Романа Лещенко с основными вопросами развития отрасли в регионе.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщениях облгосадминистрации сказано:

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, на розширеній Всеукраїнській робочій нараді, за участі Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка та його І-й заступника Tapacа Висоцького, зазначив, що розвиток системи зрошення для регіону є життєво необхідним. Адже це зробить можливим перетворення зони ризикованого землеробства у територію збільшення врожаїв.

За словами Сергія Гриневецького, в Одеській обласній державній адміністрації активно працюють над реалізацією Стратегії з розвитку зрошення із залученням широкого кола фахівців цієї галузі. Бо виробникам продукції рослинництва, для ірригації в овочівництві та садівництві потрібна велика кількості води хорошої якості. І саме сільськогосподарська галузь, якою так славиться наша область, потребує більше води, ніж будь-яка інша галузь.

«Одеська ОДА спільно з Одеською обласною радою взяли на себе фінансування виготовлення проектно-експертної документації, а це – сума в 10 млн грн, що дозволить підготувати і проекти, і експертизу, а кошти, які надійдуть з державного бюджету допоможуть в цілому реалізувати пілотний проект по відновленню систем зрошення. На сьогодні заплановано реанімування 12 насосних станцій. По трьом об’єктам вже готова проектно-кошторисна документація – решта будуть готові до 10 жовтня. І в наступному році з держбюджету заплановано надходження мінімум 350 мільйонів гривень на запуск всіх 12 насосних станцій аби додатково на 50 тисячах гектарів запрацювало зрошення. І радує той факт, що є зацікавленість і від самих аграріїв в цьому напрямку, бо відчуваючи реальну державну підтримку вони й самі готові додатково вкладати в це кошти», – зазначив голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

За словами Сергія Гриневецького, вже сьогодні агрокліматичні умови півдня області, спонукають до якнайшвидшого реанімування та відродження систем зрошення. Бо за минулі два роки підвищення середньої температури, на території особливо південних районів Одещини, відбувається вищими темпами, ніж в цілому по країні. На думку голови Одеської ОДА, питання «де знайти достатню кількість доброякісної води?» буде надважливим для багатьох поколінь мешканців Одеської області.

«Питання відновлення зрошення в регіоні потребує нагальної уваги. Адже це стосується продовольчої безпеки нашої країни! Впровадження Стратегії та спільних напрацювань Міністерства аграрної політики та продовольства, Одеської облдержадміністрації та агровиробників, дозволить ефективніше реалізовувати наш аграрний потенціал, зокрема, збільшити обсяг виробництва агропродукції, створити нові робочі місця, залучити інвестиції та стимулювати розвиток бізнесу на селі» – сказав голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.

Керівник Одещини нагадав, що зрошувані землі, а це 226,8 тисяч гектар, які розташовані в області, займають близько 11% сільгоспугідь області та забезпечували виробництво більш як 40% кормів, 80% овочів, 100% рису і понад 20% зернових культур від всієї отриманої валової сільгосппродукції області. На жаль, з 1993 року будівництво та реконструкція меліоративних систем через відсутність фінансування призупинено. На сьогодні більше як 50 років системи відпрацювали на площі 54 тисячі га; більше як 40 років – на площі 88 тисяч га; більше як 30 років – 84 тисячі га.

«Відновлення потужної зрошуваної системи в області – один з ключових пріоритетів Одеської ОДА. Зокрема ми вбачаємо реалізацію даного проєкту в напрямку модернізації Нижньо-Дністровської зрошувальної системи та будівництва групових водопроводів в територіальних громадах бессарабських районів Одещини для забезпечення населення якісною питною водою» – зазначив Сергій Гриневецький.

Зазначена проблема, додав керівник області, відповідно до сучасного стану державних меліоративних систем негативно відбивається й у соціальному плані, бо всі ці землі знаходяться у власності людей та вважаються поливними, але використовуються як суходільні, що знижують доходи у 3 – 4 рази.

«З впливом змін клімату, а на Одещині останні роки визначено як засушливі та гостро засушливі, дійсно необхідно прискорити та впровадити запропонований комплекс заходів, який значно сприятиме як економіці області, так й в цілому розвитку держави Україна» – відзначив на нараді голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

***

Аграрії України, особливо півдня, два роки поспіль страждають від посухи в Україні, зазнаючи значних збитків. Кліматичні зміни в усьому світі сьогодні загрожують стихійними явищами, і Україна не є винятком. На думку Міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, агровиробники повинні розуміти, що глобальне потепління – це вже наше сьогодення, на виклики на які ми маємо реагувати оперативно.

То ж не допустити деградацію ґрунтів, підвищити ефективність використання меліоративних систем, а також інвестувати у зрошувальну інфраструктуру, одні з першочергових завдань тих хто працює на землі – про це зазначив Міністр на робочій нараді в Одесі.

Як підкреслив Роман Лещенко, інвестиції у зрошення, на сьогодні не є гіпотетичними. Адже Україна вже має чіткі домовленості в рамках нової програми співпраці зі Світовим банком про $400 млн для інвестиційної підтримки, зокрема, і впровадження сучасного зрошення. Підписану Угоду з IFC про фінансування іригаційних проектів на території нашої держави. Підписаний багатомільйонний інвестиційний проект зі світовим лідером у сфері іригаційного обладнання – компанією Lindsay. Укладену Угоду з Ексімбанком США на $3 млрд, у пріоритеті якої – фінансування вітчизняного сільського господарства.

Саме тому, однією з ключових тем на Всеукраїнські нараді, яка відбулась в Одесі, за участі голови Одеської облдержадміністрації Сергія Гриневецького, стала презентація та обговорення тих напрацювань, які вже сьогодні мають Міністерство аграрної політики та продовольства спільно з Одеською облдержадміністрації в контексті реалізації пілотного проєкту з реконструкції та капітального ремонту меліоративної системи півдня України.

«Президент України поставив перед Міністерством аграрної політики та продовольства амбітне завдання — розпочати цього року проєкти зі зрошення земель. Зокрема, організувати та запустити пілотні проєкти в Одеській області, де ми всі зараз і перебуваємо», — зазначив Роман Лещенко.

Виступаючи на нараді Роман Лещенко нагадав, що стан меліорації земель в Україні та перебіг виконання завдань в цьому напряму, як і відродження та інтеграція проєктів із запровадження зрошення в аграрній політиці країни є одним із ключових завдань міністерства поруч із земельної реформою, яка стартувала у липні.

Очільник Міністерства агрополітики підкреслив, що варто не лише відновлювати старі меліоративні системи, але й будувати нову сучасну інфраструктуру за прикладом провідних країн. Одним із варіантів реалізації цього завдання є державно-приватне партнерство.

«Пілотний проєкт по відновленню зрошення, який розпочато в Одеській, Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях стане Національним проєктом до 2024 року. І серед основних завдань щодо відновлення галузі відповідно до Стратегії зрошення та дренажу ми бачимо збереження та відтворення родючості ґрунтів, відновлення та збільшення площ зрошуваних земель та дренажних систем. Окрім того Міністерство активно працює над стимулюванням механізму державно-приватного партнерства, створення передумов для підвищення конкурентоспроможності національного сільськогосподарського виробництва на світовому ринку» – сказав Роман Лещенко.

***

Минуло два місяці зі старту ринку землі — основній події земельної реформи. Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, перебуваючи в Одесі, на брифінгу для ЗМІ, зазначив, що ринок землі сьогодні повноцінно функціонує — він прозорий, дієвий і кожен може реалізувати своє право розпоряджатися землею: продати, передати в спадок, здавати в оренду чи самому господарювати на цій землі.

«Час дешевого популізму на темі землі минув. Дуже скоро громадяни дізнаються, хто начебто боровся за права народу, а насправді паразитував на тіньовому ринку землі. Всі бачать, що українська земля захищена, це – вільна власність, вартість якої зростає. А ще два місяці тому, коли ми запускали ринок землі, всіх вас намагалися налякати масовою скупкою земель іноземцями, що будуть вивозити вагонами наш родючий чорноземом та агрохолдингами, які відберуть у дрібних фермерів чи одноосібників землі. Як бачимо нічого подібного впродовж двох місяців роботи ринку, як я й обіцяв, не сталося. Ринок працює!», — зазначив Роман Лещенко.

За інформацією Міністра, станом на початок вересня укладено 15 533 угод в рамках ринку землі. Подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 4 943 нотаріусів. Всього заяв – 5552, із них погоджено 4905, в черзі на розгляд – 6, відмову отримали 641. Нотаріуси з Державним земельним кадастром працюють у штатному режимі.

«Тобто, лише 1 із 2 000 власників землі розпорядилися нею: продав чи подарував. Середня ціна за український гектар складає 40 тисяч гривень. Наразі найбільше землі придбали у Полтавській, Тернопільській та Кіровоградській областях. Але географія продажів — по всій країні! Одещина не є серед лідерів з продажу землі», — інформує Роман Лещенко.

***

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький, Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко та заступник голови всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник, підписали тристоронній Меморандум про співпрацю.

Одеська область стала дванадцятим регіоном, який долучився до підписання меморандумів про співпрацю. У такий спосіб Міністерство, Всеукраїнська асоціація громад та обласні державні адміністрації об’єднують зусилля для поліпшення взаємодії у важливих напрямах аграрного сектору: земельної та податкової політики, децентралізації, дієвої співпраці в напрямку реалізації аграрної політики та стратегії успішного економічного розвитку. Ключовий інструмент, який дає документ громадам – швидка і якісна комунікація з усіма гілками влади стосовно будь-яких викликів в процесі реалізації реформ.

Роман Лещенко подякував голові Одеської ОДА Сергію Гриневецькому за всебічну допомогу та сприяння у відновленні Міністерства аграрної політики, а також привітав одеських аграріїв з цьогорічним рекордним врожаєм – Одещина намолотила понад 4 млн тонн зерна.

«Завдяки загальним показникам врожайності ми зможемо забезпечити і стабільність національної валюти та сталий економічний розвиток з точки зору сталої економічної безпеки. Дуже важливо у період, коли у світі ціни зростають на все – від енергоносіїв до продуктів харчування, – мати можливість забезпечити продовольчу безпеку в середині нашої країни з точки зору ціноутворення», – наголосив Роман Лещенко.

***

Наступний пункт робочої програми перебування в Одеській області Міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка став візит на ГНС-1, що в селі Маразліївка. Там, спільно зі спеціалістами, Міністр обговорив перспективи розвитку Білгород-Дністровської зрошувальної системи, адже Білгород-Дністровське міжрайонне управління водного господарства у 2020 році має укладені договори з 56 водокористувачами.

За словами голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького, зрошення має стати головним ресурсом, на якому базуватиметься аграрне виробництво Одеської області. Розвивати зрошення в регіоні дозволить комплексна робота з модернізації інфраструктури. На сьогодні в області запроваджено реалізацію 12 проєктів з відновлення зрошення в регіоні, що дасть можливість збільшити поливні площі ще додатково на 35 тисяч гектар, залучивши нових інвесторів і товаровиробників.

«По трьом об’єктам вже готова проектно-кошторисна документація – решта будуть готові до 10 жовтня. Одеська облдержадміністрація спільно з Одеською обласною радою виділили фінансування на виготовлення проектно-експертної документації, а це – сума в 10 млн грн, що дозволить підготувати і проекти, і експертизу, а кошти у сумі 350 мільйонів гривень, які надійдуть з державного бюджету допоможуть в цілому реалізувати пілотний проект по відновленню систем зрошення», – зазначив голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.

***

Перебуваючи з робочим візитом в Одеській області Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко разом з головою Одеської обласної державної адміністрації Сергієм Гриневецьким, відвідав головну насосну станцію Нижньо-Днiстровської зрошувальної системи, яка була збудована ще у 1968 році. Об’єкт входить до переліку тих, що планується відремонтувати та оновити в рамках Національної Стратегії відновлення зрошення на Одещині.

Станція призначена для подачі води на зрошення на площі 34,4 тисячі гектар, водозабір відбувається з річки Дністер, в селі Маяки Білгород-Дністровського району. За оцінкою спеціалістів насосно-силове обладнання вже давно відпрацювало свій подвійний ресурс. І попри те, що на ГНС проводяться поточнi і капітальні ремонти, аварії тут – постійні: за минулі 50 років експлуатації на головній насосній станції Нижньо-Днiстровської зрошувальної системи сталося 16 великих аварій, що призводило до зупинки насосної станції на період від 5 до 32 днів.

Щорічно на ремонти, які проводяться за кошти сільгоспвиробників, які користуються водою для зрошення, витрачається 400-500 тисяч гривень.

Заступник начальника Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю Олег Чижик відзначив, що потребують повної реконструкції підвідний канал, водозабірна споруда, насосно-силове обладнання, напірні водоводи, вантажопідйомне обладнання (козловий, мостовий канал).

За словами Міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка, Європейський Банк Реконструкції та розвитку готовий виділити 92 млн $ США на реалізацію проєкту, що дасть можливість повністю відреконструювати ГНС і розширити поливні площі Нижньо-Дністровської системи з 12-ти до 40 тисяч гектар.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010
Перейти на повну версію сайту