ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Сільське господарство
Одеська ОДА провела заходи з розвитку молочного скотарства в регіоні
11:48 / 24.10.2021
Сельское хозяйство

ОДЕСА, 24 ЖОВТНЯ 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький провів регіональну нараду з питань розвитку молочного скотарства.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеської ОДА.

У повідомленнях облдержадміністрації сказано:

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький провів робочу нараду з питань розвитку молочного скотарства в Одеській області, учасниками якої стали провідні агровиробники регіону, науковці в галузі тваринництва, народні депутати та депутати Одеської обласної ради.

В умовах карантинних обмежень, до офлайн-участі запросили виключно тих, хто вакцинований і мав сертифікат про повну вакцинацію.

Практична частина наради пройшла на базі молочно-товарної ферми СТОВ «Агрофірми Петродолинське» Одеського району, де всі змогли ознайомитись з технологічними особливостями утримання корів та виробництва тваринницької продукції на молочно-товарній фермі агрофірми «Петродолинське».

Директор господарства Дмитро Матуляк розповів голові Одеської ОДА та всім учасниками обласної наради про діяльність агропідприємства.

«Господарство обробляє 2300 га сільськогосподарських угідь, в тому числі 2,28 тис. га ріллі і 18 га культурних пасовищ. Середня врожайність зернових культур на підприємстві за 2021 рік становить 42,0 ц/га, врожайність соняшника 28,5 цга, кукурудза на зерно 102 ц/га. «Петродолинське» має статус племінного заводу з розведення великої рогатої худоби української червоної молочної породи. В господарстві утримується 1300 голів великої рогатої худоби, у тому числі 700 корів. За останні три роки у розвиток тваринництва на підприємстві ми вкладено 53,8 мільйони гривень. За ці кошти реконструйована молочно-товарна ферма та збудовано доїльний зал» – сказав Дмитро Матуляк.

За його словами, очолюване ним агротовариство розбудовує не лише виробничу інфраструктуру, яка забезпечує вирощування та зберігання продукції, але й бере участь у вирішенні соціальних проблем сіл, в яких здійснює свою діяльність.

«У 2021 році підприємством було перераховано до бюджетів всіх рівнів понад 7,5 мільйонів гривень, за ІІІ квартал 2021 року – 6,7 мільйони» – додав директор СТОВ «Петродолинське».

Інвестиції у якісне обладнання та підвищення кваліфікації працівників вивели молочну ферму «Петродолинське» на новий рівень розвитку, відзначив голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький.

«Я побачив, як доярки уболівають за своїх корів, — поділився спостереженнями Сергій Гриневецький. — Дивляться, щоб худоба була доглянута, добре нагодована, своєчасно і якісно пройшла всі належні процедури. І така зацікавленість не випадкова. Мені повідомили, що зарплата тваринників в середньому сягає 11 500 гривень. Але, на жаль, подібні великі ферми — швидше винятки, ніж правило сучасного села. У наш час молочне скотарство стає екзотикою. В Одеській області господарства, де зберіглося молочне поголів‘я, можна порахувати на пальцях двох рук».

***

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, в рамках робочої наради з питань розвитку молочного скотарства в Одеській області, учасниками якої стали провідні агровиробники регіону, науковці в галузі тваринництва, народні депутати та депутати Одеської обласної ради, ознайомився з виробничими процесами на міні-фермі «Еколандія» Одеського району.

«Наше міні-ферма працює на 12 гектарах землі. Гордістю нашого господарства є корівник на 22 голови великої рогатої худоби з автоматизованим доїльним залом. Проєкт та контроль будівництва здійснила німецька компанія «Зіммерман», як виставковий зразок для малих фермерських господарств Одеської області. Щодня отримуємо до 250 літрів молока, яке використовуємо для власних потреб – виготовляємо бринзу, сири, масло, сметану» – пояснює директор міні – ферми «Еколандія» Тетяна Сахно.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010
Перейти на повну версію сайту