ОДЕСА, 03 ЛИСТОПАДА 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Виноробне підприємство SHABO організувало для десяти своїх співробітників курс навчання у міжнародній винній школі WSET.
Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі виноробні SHABO.
У повідомленні підприємства сказано:
“Винна” освіта – невіддільна частина винної культури, яка активно розвивається в Україні. Її важливість оцінили у виноробній компанії SHABO: спеціально для команди тут організовали виїзний курс WSET від Ukrainian Wine & Spirits School. Десять співробітників компанії отримали дипломи винних експертів міжнародного зразка. Що це дало учасникам курсу?
Тут варто сказати кілька слів про саму організацію. Wine & Spirit Education Trust (WSET) – найбільший міжнародний провайдер експертизи у сфері вин, міцних спиртних напоїв і саке. Диплом WSET – практично офіційний “пропуск” у світ Великого Вина.
Школа WSET існує вже понад 50 років – можна сказати, що її репутація перевірена десятиліттями й тисячами випускників. Завдяки чотирьом поетапним рівням навчання, запропонованим через мережу провайдерів курсу в більш ніж 70 країнах і перекладеним багатьма іноземними мовами, кваліфікація WSET ідеально підходить як для професіоналів, так і для любителів вин і алкогольних напоїв.
Суть освітньої програми, створеної WSET, в розробці універсального інструменту оцінки й класифікації вин, що дозволяє винним експертам у всьому світі говорити “однією мовою”. WSET пропонує універсальну систему опису вин (SAT – systematic approach to tasing) з чітко регламентованим набором термінів. Чому це важливо? Тому що, наприклад, якщо ви, описуючи аромат вина, скажете, що він дуже нагадує аромат пиріжків з повидлом, які пекла ваша бабуся, то вас навряд чи зрозуміє будь-яка інша людина, яка ніколи не куштувала саме ці пиріжки. Система оцінки WSET навчить вас описувати вина таким чином, щоб опис був максимально повним і об’ємним, і водночас – зрозумілим іншим експертам не тільки в Україні, а й за її межами.
Курс WSET, який провели для співробітників SHABO засновниця Ukrainian Wine & Spirits School, що представляє WSET в Україні, Катерина Ющенко та голова Асоціації Сомельє України Іван Бачурін – прекрасний тімбілдинг і систематизація винної експертизи кожного з учасників команди тривалістю в три насичених дні. Теоретичні заняття з класифікації винних регіонів, сортів винограду і технології виробництва тихих та ігристих вин і міцних напоїв супроводжувалися дегустаціями кращих зразків, серед яких, звісно ж, були присутні вина SHABO.
“Такий підхід до винної освіти, та й до будь-якої освіти в принципі, коли теорія супроводжується практикою, коли процеси, які проговорюються на лекції, візуально підкріплюються на провідній виноробні країни та органолептичним методом підтверджуються під час дегустації – це дуже крутий досвід“, – коментує Катерина Ющенко
“Навчання колективу виноробної компанії – прекрасний приклад далекоглядності її керівника. Так формується справжня команда однодумців, всі по-справжньому “відкалібровані”, тобто однаково сприймають і оцінюють вино згідно SAT, вся система знань склалася в один пазл. Я вчергове переконалася, що WSET ідеально підходить для підвищення винної експертизи та залучення колективу в процес створення вина.”
Згідно зі статистикою Ukrainian Wine & Spirits School щорічно курс WSET в Україні проходять близько 100 осіб. Переважна більшість з них – українці, проте також бувають студенти з інших країн: Грузія, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, ОАЕ, Білорусь, Сейшели, Мальдіви, Корея, Нідерланди, США. Аудиторія WSET – люди, що працюють у винній індустрії (представники HoReCa, торгових мереж і компаній-імпортерів, винороби, винні блогери, журналісти, персонал для круїзних суден, авіакомпаній) і, звичайно ж, вайнловери.
“Чому ми вибрали саме WSET? По-перше, це – міжнародний сертифікат, який дає кваліфікацію, необхідну для участі в дегустаційних комісіях, конкурсах і так далі, – коментує Гіоргі Іукурідзе, СЕО і співвласник компанії SHABO. – По-друге, ми розуміємо, що у світі існує величезне різноманіття якісних вин, і для нас як для фахівців дуже важливо поглиблювати знання про винні регіони, специфіку різних сортів і технологій, і, звичайно ж, дегустувати ці вина – таку можливість нам дала добірка, професійно сформована командою WSET. По-третє, серед студентів курсу були наші співробітники з різних сфер – маркетинг, HoReCa, продаж, виробництво. Для нас цей курс став прекрасним тімбілдингом.”
“Для мене, як для маркетолога, це нові важливі знання у винній сфері, підвищення експертності. Тепер я розумію, чим відрізняються вина з долини Рони від вин з долини Луари, впевнено розпізнаю петрольні ноти в ароматі витриманих рислінгів і розумію, що овочевий тон в каберне – ознака того, що це вино – швидше за все, з прохолодного регіону. У WSET я приходила за знаннями, а отримала набагато більше: це захоплюючий інтенсив в оточенні людей, закоханих у вино, тому мої нові знання корисні, приємні та заряджені позитивом“, – ділиться своїми враженнями про курс Ірина Латюк, бренд-менеджер винного напряму SHABO.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.018Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |