ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Культура
Одеситка отримала престижну міжнародну нагороду
18:12 / 17.06.2022

ОДЕСА, 17 ЧЕРВНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Одеський національний університет імені І. І. Мечникова розповів, як його випускниця отримала міжнародну нагороду за порятунок культурної спадщини.

Як передає кореспондент ІА «Контекст-Причорномор'я», про це повідомляється на Фейсбук-сторінці «Новини Одеського університету».

У повідомленні ОНУ сказано:

Випускниця філологічного факультету ОНУ Мечникова Ірина Глєбова здобула престижну Європейську нагороду «Золоте Яблуко»

🔸 Ірина Глєбова понад 40 років працює в Одеському музеї Західного та Східного мистецтва. Впливовий міжнародний фонд Маріси Беллісаріо вiдзначив Її працю зі збереження італійської колекції музею та плодотворну наукову роботу нагородою «Золоте Яблуко». Серед 15 нагороджених жінок із усієї Європи І. Глєбова — єдина представниця України.

🔸 Українську музейницю висунули на національну премію Посольство Республіки Італія в Україні та особисто посол П'єр Франческо Дзадзо.

🔸 «Коли 24 лютого для України настала година випробувань, для нас головним завданням став порятунок музейних творів. Колекцію збирали покоління наших пращурів. І наше завдання – передати їх наступним поколінням», — каже І. Глєбова, та додає, що премію розцінює як нагороду музею та місту.

🔸 У квітні в газеті «Ла Републіка» з'явилася стаття італійської журналістки «Жінка, яка рятує картини в Одесі. У ній розповідалося про роботу співробітників музею під керівництвом директора Ігора Пароніка, наукового керівника І. Глібової та головного зберігача Л. Щеглової з організації евакуації музейних творів. Вдруге за всю історію музею колекцію евакуювали. «Багато разів тримала в руках евакуаційні акти, – розповідає Ірина Глєбова, – і ніколи не думала, що доведеться складати такі самі. Наразі переводимо у цифру музейні документи, провенанси картин – їх паспорти, історію. Вони входили у відомості про евакуацію 1941 року. Тепер увійде й нинішня евакуація». Нагадаємо, серед 10 тисяч експонатів МЗВІ — колекція живопису італійських художників 15-20 століть.

🔸 У 1979 року І. Глєбова, випускниця філологічного факультету ОНУ Мечникова, прийшла до музею. Зі студентських років полюбивши музейну справу, відвідувала в університеті лекції професора РГФ Бориса Шайкевича з історії зарубіжного мистецтва. І.Ю. Глєбова впевнена: гуманітарний фундамент класичної освіти – необхідний базис для фахівця.

🔸 У Музеї Західного та Східного мистецтва проходить практика студентів одеського університету Мечникова. Музейна практика для студентів ОНУ відбудеться цього року у липні, онлайн.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту