ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Податки
«7 кілометр»: роз’яснення податківців щодо РРО та ПРРО
11:53 / 26.01.2022
Налоги

ОДЕСА, 26 СІЧНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Адміністрація Промтоварного ринку «7 кілометр» та податківці провели семінар для підприємців щодо застосування про РРО та/або ПРРО.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Промтоварного ринку «7 кілометр».

В повідомленні Промринку сказано:

Одесская областная налоговая:

С 1 января 2022 года применение РРО и/или ПРРО обязательно для Физических лиц-предпринимателей — плательщиков единого налога II-IV групп при проведении расчётных операций.

В то же время, обязанность ведения учёта товарных запасов распространяется исключительно на ФЛП общей системы налогообложения и ФЛП-единщиков, которые зарегистрированы плательщиками НДС или осуществляют реализацию: или осуществляют реализацию:

- технически сложных бытовых товаров, подлежащих гарантийному ремонту;

- лекарственных препаратов и изделий медицинского назначения;

- ювелирных и бытовых изделий из драгоценных металлов и полудрагоценных камней.

Согласно действующему законодательству, имеют право не применять РРО и/или ПРРО и не вести учёт товарных запасов ФЛП плательщики единого налога I-й группы.

ДПС України в Одеській області дало ширше роз’яснення. В повідомленні відомства сказано:

В рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та з метою надання практичної допомоги суб’єктам господарської діяльності, податківцями Головного управління ДПС в Одеській області проводяться заходи та податкові консультації для платників податків стосовно змін окремих норм законодавства.

Так, 24 січня поточного року, проведено семінар для підприємців ринку «7 кілометр».

В ході заходу заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС в Одеській області Юрій Реут та фахівці відділу Васильченко Ірина, Караханян Артур та Покотило Олександр проінформували присутніх про основні новації у сфері застосування РРО та/або ПРРО, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої групи відповідно до положень Податкового кодексу України (далі — ПКУ) звільнені від обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) при здійсненні господарської діяльності.

Тобто, зазначена категорія фізичних осіб — підприємців, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не повинна застосовувати РРО/ПРРО.

Водночас, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп згідно з вимогами ПКУ з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

При цьому фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

«Багато переваг має програмний РРО, котрий можна безкоштовно завантажити на офіційному вебпорталі ДПС України, встановивши на будь – який електронний пристрій: смартфон чи комп’ютер, що працює як на Android, так і на Windows, а усі звіти надходитимуть до контролюючого органу автоматично. Таким чином, використання програмного реєстратора розрахункових операцій значно полегшує ведення бізнесу», – наголосив Юрій Реут.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604), що подається в електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій. Після включення ПРРО до реєстру, такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Під час семінару, платники податків отримали вичерпні відповіді на питання, які їх цікавили.

На завершення зустрічі податківці нагадали: більш детально з інформацією щодо застосування РРО та/або ПРРО можна ознайомитися за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/pitannya-dnya-schodo-zastosuvannya-rro-prro/ .

ДОВІДКА: ТОВ «Промтоварний ринок» розташоване за адресою: Одеська область, Одеський район, смт Авангард, вул. Базова, 20. Графік роботи: з понеділка по четвер — з 6:00 до 15:00, субота та неділя — з 6:00 до 16:00. П'ятниця — вихідний день.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011
Перейти на повну версію сайту