ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Економіка
За 2021-й рік від приватизації Одещина отримала вже 235 млн грн, проти 5 мільйонів – у минулому році
16:42 / 07.12.2021
Економіка

ОДЕСА, 07 ГРУДНЯ 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький провів апаратну нараду, присвячену соціально-економічним питанням.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеської ОДА.

В повідомленнях облдержадміністрації сказано:

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову апаратну робочу нараду ОДА, в рамках якої директор Департаменту фінансів Одеської облдержадміністрації Марина Зінченко доповіла про стан роботи із залучення коштів для соціально-економічного розвитку Одещини, зазначивши, що за 11 місяців роботи структурні підрозділи ОДА залучили 12 млрд 259 млн грн з державного бюджету.

«Всього діє 65 загальнодержавних програм і заходів. Всі вони були детально відпрацьовані структурними підрозділами ОДА протягом поточного року. На разі Одеська область взяла участь у 59 загальнодержавних програмах і заходах. А залучено кошти з 47 програм. Одещина вперше отримала кошти (60,0 млн грн) в рамках програми Президента «Велика реставрація». Задля розвитку охорони здоров’я та забезпечення медичних заходів з державного бюджету було залучено 574,1 млн грн.» – зазначила Марина Зінченко.

За інформацією Директор Департаменту фінансів, в галузі сільського господарства були залучені кошти на різні напрямки, а саме: компенсацію вартості с/г техніки, здешевлення кредитів для сільгосппідприємств, розвиток тваринництва та переробку сільськогосподарської продукції, розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства. 107,9 млн грн було передбачено на відшкодування втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур.

Лише в період з 14 вересня по 1 грудня облдержадміністрація додатково залучила 5,2 млрд грн по 19 державним програмам, а це майже 42% від усіх залучених коштів. Але на сьогодні на рахунках залишається 1 млрд 497 млн грн невикористаних коштів по 23 цільовим субвенціям.

«Хочу звернути увагу, що після прийняття Верховною Радою змін до Закону «Про Державний бюджет України», залишилось тільки 7 цільових субвенцій, які не повертатимуться до Державного бюджету! Шановні колеги, залишилось дуже мало часу, нам потрібно використати усі залучені кошти на благо людей нашої Одеської області!» – звернулася до присутніх Директор Департаменту фінансів Марина Зінченко.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький зауважив, що ефективне освоєння коштів можливе лише завдяки злагодженій роботі органів влади усіх рівнів.

«У нас є доволі серйозний потенціал, який ми ще не використовуємо. І ті залишки, про які говорила Директор Департаменту фінансів, – тому показник. Я хотів би, щоб Меморандуми, які ми підписуємо між Одеською обласною державною адміністрацією та центральними органами виконавчої влади, стали основою діяльності на наступний рік, а також для внесення змін до стратегії розвитку області і формування бюджету. І до цього обов’язково треба залучати територіальні громади і районі державні адміністрації!» – підсумував Сергій Гриневецький.

***

Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову апаратну робочу нараду ОДА, в ході якої, зокрема, було обговорено результати діяльності Регіонального відділення Фонду державного майна України (ФДМУ) за 2021 рік. Загальну характеристику ситуації у зазначеній сфері надав у своїй доповіді начальник Регіонального відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський.

«Проаналізувавши відкриті дані з системи закупівель Prozorro ми встановили, що приватизація значних обʼєктів в Одеській області не відбувалась щонайменше протягом останніх трьох років. За 2020-й рік від приватизації до бюджету Одеської області надійшло лише 5 мільйонів гривень, протягом цього року (станом на 1 грудня) надійшло вже 235 мільйонів гривень, і до кінця поточного року ми очікуємо оплату ще за три великі обʼєкти: недобудовані корпуси заводу «Оріон» по вулиці Житомирській, 6 (понад 21 мільйону гривень), приміщення Державного підприємства «Чорноморський експертно-технічний центр Держпраці» по вулиці Тираспольській, 12 (12 мільйонів гривень) та приміщення Державного підприємства «Ремонтно-будівельна дільниця «Агрос» по вулиці Михайлівській, 13 (9 мільйонів гривень). Також 21-го та 24-го грудня мають бути проведені два значних аукціони з викупу приміщень Державного підприємства «Одеський спеціальний науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут» (вулиця Івана Франка) та Державного підприємства «Одеський науково-дослідний інститут телевізійної техніки» (вулиця Мечникова, 132). На наступний рік заплановано проведення торгів з викупу будівель Приватного акціонерного товариства «Одеський завод шампанських вин» (Французький бульвар, 36) та інфраструктурних об’єктів Білгород-Дністровського морського торгівельного порту», – зазначив Олександр Славський.

Окремим джерелом фінансових надходжень від реалізації державного майна є орендна плата, загальний обсяг якої за поточний рік склав по Одеській області 310 мільйонів гривень, що перевищує результати минулих років. При цьому найбільшу орендну плату надають банки, мобільні оператори та отримувачі портових послуг.

Керівник Регіонального відділення Фонду держмайна відзначив, що на разі найбільші фінансові надходження отримано від здавання в оренду складів Державного підприємства «Морський торговельний порт «Чорноморськ», складів «Червоні пакгаузи» Державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» та бази відпочинку у селі Фонтанка.

На завершення доповіді Олександр Славський представив кадрову структуру очолюваного ним підрозділу: «Наразі штатний розклад працівників Регіонального відділу Фонду державного майна України в Одеській та Миколаївській областях налічує 82 особи, включаючи 14 вакансій, зокрема, за напрямками оренди, управління державним майном, приватизації, оцінки, юридичного супроводу».


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013
Перейти на повну версію сайту