ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
Одеські медики нагадують правила надання першої допомоги постраждалим від воєнних дій
21:18 / 03.03.2022
Здравоохранение

ОДЕСА, 03 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Міська рада Одеси оприлюднила інструкції одеських медиків щодо надання першої допомоги в умовах воєнного стану.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради (телеграм-канал).

У повідомленні міськради сказано:

Рекомендації щодо надання першої допомоги в умовах воєнного стану для цивільних осіб:

1. Надавайте допомогу лише за умови, що це є безпечним для вас. Власна безпека – пріоритет. Для цього огляньте місце події та переконайтеся, що вам нічого не загрожує.

2. Якщо маєте можливість і це не зашкодить потерпілому – перемістіть його у безпечніше місце.

3. Оцініть стан людини. Перевірте, чи вона знаходиться в свідомості – можна запитати «Ви мене чуєте?» Якщо людина непритомна – перевірте дихання. Нормальне дихання – не менше 2-3 видихів за 10 секунд (якщо немає годинника, потрібно вголос порахувати від 501 до 510). Видихом вважається підйом і опускання живота. Не натискайте на частини тіла пораненого, щоб визначити його стан.

4. Викличте бригаду екстреної медичної допомоги «103». Якщо необхідно – зверніться до інших екстрених служб (поліція, ДСНС).

5. Зупиніть критичні (артеріальні або венозні) кровотечі. Для цього використовуйте кровоспинний джгут, турнікет або тугу пов'язку.

- Артеріальна кровотеча – кров яскраво-червона, б'є дуже швидко, пульсуючим струменем. Допомога: накладіть джгут/турнікет якнайвище місця кровотечі на кінцівки потерпілого. Якщо немає джгута – притисніть артерію вище за пошкоджену ділянку (у точці пульсації).

- Венозна кровотеча – кров темна, витікає швидко, рівномірним струменем без пульсації. Допомога: накласти на рану асептичну пов'язку, перев'язати. Якщо кровотеча не зупинилася – накладіть джгут нижче місця ушкодження.

6. Під джгут потрібно помістити записку з часом накладання. Максимальний час, який можна не знімати джгут: 2 години у теплу пору року, 1 годину – у холодну пору року. Перевищення цього терміну може призвести до відмирання знекровлених тканин кінцівки.

7. До накладання або у разі неможливості накладання джгута затисніть рану, щоб зупинити кровотечу.

8. Забезпечте прохідність дихальних шляхів. Якщо у потерпілого в роті є сторонні предмети, блювотні маси – їх потрібно видалити, інакше він може задихнутися.

9. Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з'явилися ознаки життя – потрібно розпочинати серцево-легеневу реанімацію.

10. Серцево-легенева реанімація: покладіть потерпілого на спину, закиньте його голову назад. Натискайте серед грудної клітки двома руками: основу однієї долоні накрийте другою долонею. Глибина натискання – 5-6 см. Частота натискань – 100-120 за хвилину.

11. Тримайте пораненого у стійкому бічному положенні до приїзду медиків.

12. Не залишайте постраждалого одного. Навіть якщо ви зупинили кровотечу, поранений у свідомості може захотіти зняти джгут або турнікет, адже йому боляче.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011
Перейти на повну версію сайту