ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
Поради щодо знезараження води в домашніх умовах
12:04 / 21.04.2022

ОДЕСА, 21 КВІТНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР'Я – Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський припортовий завод» нагадує правила знезараження води в домашніх умовах.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеського припортового заводу.

У повідомленні підприємства сказано:

Під час війни однією з небезпек, з якими стикаються люди, може стати відсутність чистої питної води. Це гостра проблема, яку зараз допомагають вирішити нашим сусідам з Миколаєва волонтерські організації та небайдужі громадяни Одеси, Южного та усього нашого регіону.

Один зі шляхів, як забезпечити себе водою у критичній ситуації – знезараження води. У Міністерстві охорони здоров'я України розповіли, якими способами можна знезаражувати воду самостійно.

✔Кип'ятіння

Кип'ятити воду необхідно мінімум 10 хвилин, після чого дати їй відстоятися. В подальшому зберігати у закритій тарі, за можливістю додатково очищувати.

✔Таблетки з активним хлором

МОЗ попереджає: уважно вивчіть інструкцію, на який об'єм води такий засіб розраховано. Пігулки потрібно додати у воду та зачекати 30-60 хвилин, перш ніж споживати.

✔Активоване вугілля

На літр води потрібно 5 таблеток, які краще подрібнити. Подрібнене вугілля варто загорнути в чисту тканину. Знезараження води у такий спосіб триває щонайменше 8 годин. Метод дозволяє прибрати неприємний запах води, незначні домішки і шкідливі речовини.

✔Марганцівка

Підійде для очищення води у невеликих об'ємах. Для знезараження 1 літру потрібно 1-2 грами розчину марганцівки або кілька кришталиків. Вода має стати блідо-рожевого кольору. Потрібно відстояти розчин пів години, потім процідити.

✔Йод

Використовується у крайніх випадках. На літр води знадобиться 3-4 краплі спиртового розчину йоду. Після знезараження потрібно профільтрувати воду через побутовий фільтр. Перш ніж пити, треба зачекати до години. МОЗ попереджає: особам з ураженою щитоподібною залозою краще утриматися від споживання надмірних доз йоду.

✔Знезаразіть воду спеціальними таблетками – Акватабс, Аквацид, Пантоцид та подібними варіантами за складом.

Таблетки-знезаражувачі містять до 6 мг активного хлору або еквівалентних речовин. Вони швидко розчиняються (до 15 хвилин), мають високі антибактеріальні властивості, довго зберігаються і не псують смак. Іноді, навіть усупереч інструкції, рекомендується використовувати дві або три таблетки на літр води, залежно від прогнозованого забруднення води.

✔Скористайтеся перевіреним роками методом знезараження води. Його застосовували на початку 90-х років на півдні України та Молдови, коли був спалах холери. На об’єм води 1 літр додайте 1 чайну ложку столового оцту (або 250 грам сухого вина). Зачекайте 6 години і опісля вживайте воду.

✔Використайте перекись водню для знезарадження води, якщо оцту, вина, необхідних таблеток та йоду немає. Додайте 1 столову ложку медикаменту (при сильному забрудненні 2 ст/л) на літр води, залиште настоятися на годину, після додатково додайте декілька таблеток активованого вугілля.

✔Воду, яка забруднена хімічними речовинами, знезаразьте активованим вугіллям. Додайте 1 столову ложку вугілля, яке попередньо перетріть на порошок до 1 літру води.

❗Перед очищенням воду варто оцінити за кольором та запахом

Спочатку потрібно набрати ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусити. Якщо на поверхні є піна, то така вода непридатна для споживання.

❗Потім потрібно оцінити воду за запахом. За наявності хімічного, бензинового, або іншого неприємного/підозрілого запаху воду заборонено використовувати для пиття. Також вода не повинна бути забарвленою.

Зберігати воду питну потрібно у закритих ємностях. При цьому обов’язково позначити бірками з помітками «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять 2-3-добовий запас.

Вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей.

Забезпечте себе необхідним запасом на випадок критичної ситуації .

Залишайтеся у безпеці, та завчасно навчіться корисним навичкам, які можуть стати у нагоді підчас війни.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту