ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
Поради щодо поводження у літню спеку
19:08 / 03.06.2022

ОДЕСА, 03 ЧЕРВНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Товариство з обмеженою відповідальністю «Одеський припортовий завод» опублікувало поради щодо того, як пережити спеку без загроз здоров’ю.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеського припортового заводу.

У повідомленні підприємства сказано:

В Україні запанувала справжня літня спека – на півдні країни температура сягатиме +30° і навіть вище. У людей, які мають проблеми із серцево-судинною системою, за такої погоди загострюються та ускладнюються хвороби серця, підвищується чи понижується артеріальний тиск (АТ), провокуються напади стенокардії.

Кардіологи радять у період різкої зміни погоди приділити увагу здоров’ю та допомогти організму упоратись зі спекою.

Спека викликає інтенсивне потовиділення, що впливає на склад крові і може призводити до утворення тромбів, кажуть лікарі. Крім того, від цього змінюється електролітний склад крові — відбувається втрата іонів калію, магнію, що викликає порушення ритму серця. Один з перших симптомів — судоми в литках.

Зауважимо, що найбільш негативний вплив на організм людей має перепад атмосферного тиску, тому важливо контролювати та нормалізувати АТ людям, які хворіють гіпертонічною хворобою. Потрібно прислухатися до відчуттів організму, бо інколи підвищення АТ є безсимптомним.

Особливу увагу потрібно звернути, коли наростає загальна слабість з появою болю за грудиною, задишка, поява серцебиття та перебоїв в роботі серця. Це серйозні симптоми, які потребують негайного звернення в медичний заклад до сімейного лікаря та кардіолога. Літня спека посилює ризик перегрівання, виникнення сонячних та теплових ударів. Перегрівання особливо небезпечно для дітей до 12-ти років та літніх людей, а також для людей з надлишковою вагою та хворобами серця.

Має коригуватись також дієта у період спеки, їжа має бути легкою, «літньою». Варто утриматися від смаженої, жирної, гострої і солоної. Порції мають бути невеликими.

Якщо шлунок набитий, він тисне на діафрагму, діафрагма тисне на грудну клітку і стає важко дихати. В умовах спеки це додаткове навантаження на серцево-судинну систему, яка і так працює в екстремальних умовах. Проте і голодним виходити з дому не варто — можна втратити свідомість. Особливо це стосується людей, що мають цукровий діабет та хронічні захворювання.

❗Для того, щоб уникнути загострень серцево-судинних хвороб, дотримуйтесь порад:

📍 розширити питтєвий режим (збільшити вживання води до 2-х літрів на день, зеленого чаю без цукру, свіжовижаті соки);

📍 відмовитися від газованих напоїв, оскільки вони потребують додаткового прийому рідини, щоб утилізуватися, а її в спеку не вистачає;

📍 носити легкий одяг з натуральних тканин;

📍 уникати фізичних навантажень при температурі повітря вище за 30С;

📍 уникати тривалого перебування за кермом – реакція знижується, зростає ризик ДТП;

📍 не вживати алкогольних напоїв;

📍 збільшити вживання овочів та фруктів (вони дають організму вологу та збагачують вітамінами та мікроелементами);

📍 зменшити вживання солі, оскільки вона затримує рідину, що призводить до виникнення набряків та збільшує навантаження на серце;

📍 протирати обличчя, потилицю та шию вологою серветкою, попередньо змоченою в холодній воді, частіше приймати прохолодний душ (не крижаний);

📍людям, які хворіють на гіпертонічну хворобу, при виході на вулицю, потрібно мати з собою гіпотензивні препарати, а тим, які хворіють стенокардією – прийняти відповідні ліки;

📍не виходити на вулицю в спеку з 12.00 по 16.00 (час пік), оскільки промені сонця є найнебезпечнішими в обідню пору.

Прислухайтесь до свого організму, не ігноруйте можливість звернутися по допомогу у випадку поганого самопочуття — якщо паморочиться в голові або стало погано, зверніться до перехожих по допомогу, викликайте швидку.

Дотримуйтесь порад лікарів, залишайтесь здоровими та бадьорими за будь-яких погодних умов!


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту