ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
Міськрада: за тиждень на COVID-19 в Одесі захворіло 45 людей
10:26 / 25.05.2023

ОДЕСА, 25 КВІТНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Офіційні дані Одеської міської ради про захворюваність інфекційними хворобам в Одесі за минулий тиждень.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради.

У повідомленні міськради сказано:

За інформацією ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за минулий тиждень на гострі кишкові інфекції захворіли 57 одеситів, з яких 63,2% склали діти віком до 17-ти років.

Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов'язані із вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м'ясних продуктів, придбаних у невстановлених для торгівлі місцях, немитих овочів і фруктів.

Захворюваність на ГРВІ та грип в Одесі за останній тиждень склала 1767 випадків, з яких 73,3% — діти. Інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ, включно з коронавірусною хворобою, перебуває нижче за епідемічний поріг у 3 рази, що відповідає низькому рівню інтенсивності епідемічного процесу.

На COVID-19 за минулий тиждень захворіли 45 одеситів, серед яких п'ять дітей. Госпіталізовано за тиждень 15 пацієнтів з COVID-19, що на 28,5% менше, ніж попереднього тижня.

Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвалися поодинокими випадками. За тиждень випадків дифтерії, кору, краснухи, епідемічного паротиту не зареєстровано.

Для проведення моніторингу питної води в Одесі досліджено 14 проб на санітарно-мікробіологічні показники та 13 проб — на санітарно-хімічні показники. Усі проби відповідали нормативним вимогам.

Епідситуація в Одесі залишається стабільною та контрольованою.

***

Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь влітку:

1. Не купуйте продукти харчування в приватних осіб у невстановлених місцях торгівлі.

2. Не купуйте їжу там, де немає холодильника та проточної води (стрітфуд).

3. Не куштуйте на ринках немиту продукцію (фрукти, баштанні) і не давайте пробувати дітям.

4. Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо ви даєте їх дитині у сирому вигляді — можна додатково ополоснути кип'яченою водою.

5. Влітку їжу слід готувати з розрахунку на один прийом їжі, особливо це стосується дитячих продуктів харчування, зокрема молочних сумішей.

6. Продукти, що швидко псуються, повинні зберігатися тільки в холодильнику при температурі 2-6 °С. Готова їжа при кімнатній температурі може зберігатися близько двох годин.

7. Не можна зберігати в холодильнику одночасно сиру та готову їжу, наприклад, котлети та сире м'ясо не повинні зберігатися на одній полиці. Бажано користуватися окремими ножами та обробними дошками для сирої та готової продукції.

8. Дотримуйтесь режиму термічної обробки продуктів харчування, особливо м'яса, риби, яєць, морепродуктів.

9. Уважно дивіться на термін зберігання продуктів і не вживайте продукти з терміном придатності, що минув. При найменшому сумніві в якості їжі утримайтеся від її вживання.

10. Ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни. Якомога частіше мийте руки, особливо перед приготуванням їжі та після кожної перерви в процесі приготування, а також після відвідування санвузла.

11. Воду краще вживати бутильовану або свіжокип'ячену. Для маленьких дітей потрібно кип'ятити навіть бутильовану воду.

При появі симптомів харчового отруєння – кишкові розлади, нудота, блювання, висока температура тощо – негайно зателефонуйте своєму сімейному лікарю або педіатру, якщо захворіла дитина.

Якщо не маєте декларації з лікарем — можна подзвонити на цілодобовий call-центр міської служби невідкладної допомоги: 15-50 — зі стаціонарних телефонів, 0-800-50-15-50 — з мобільних.

При різкому погіршенні самопочуттся слід телефонувати в службу екстреної медичної допомоги «103».

Самолікування небезпечне для життя та здоров'я.

***

Адреси пунктів вакцинації від COVID-19


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту