ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Охорона здоров'я
Міськрада: в Одесі знизилася захворюваність на гострі кишкові інфекції
16:05 / 09.06.2023

ОДЕСА, 09 ЧЕРВНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Офіційні дані Одеської міської ради про захворюваність інфекційними хворобам в Одесі за минулий тиждень.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради.

У повідомленні міськради сказано:

За інформацією ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі за останній тиждень знизилася на 44,6%, порівняно з попереднім тижднем. Всього за тиждень на гострі кишкові інфекції захворіли 56 одеситів, з яких 55,4% склали діти віком до 17 років.

Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов'язані із вживанням немитих овочів і фруктів, готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м'ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках.

У міській клінічній інфекційній лікарні на лікуванні перебувають 42 пацієнти з гострими кишковими інфекціями. За минулу добу госпіталізовано 12 хворих, що не є високим рівнем для цієї пори року.

Для проведення моніторингу питної води в Одесі досліджено 14 проб на санітарно-мікробіологічні показники та 13 проб — на санітарно-хімічні показники. Усі проби відповідали нормативним вимогам.

Епідситуація в Одесі залишається стабільною та контрольованою.

*****

Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь влітку:

1. Не купуйте продукти харчування в приватних осіб у невстановлених місцях торгівлі.

2. Не купуйте їжу там, де немає холодильника та проточної води (стрітфуд).

3. Не пробуйте на ринках немиту продукцію (фрукти, баштанні) і не давайте пробувати дітям.

4. Ретельно мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо ви даєте їх дитині у сирому вигляді — можна додатково ополоснути кип'яченою водою.

5. Влітку їжу слід готувати з розрахунку на один прийом їжі, особливо це стосується дитячих продуктів харчування, зокрема молочних сумішей.

6. Продукти, що швидко псуються, повинні зберігатися тільки в холодильнику при температурі 2-6 °С. Готова їжа при кімнатній температурі може зберігатися близько двох годин.

7. Не можна зберігати в холодильнику одночасно сиру та готову їжу, наприклад, котлети та сире м'ясо не повинні зберігатися на одній полиці. Бажано користуватися окремими ножами та обробними дошками для сирої та готової продукції.

8. Дотримуйтесь режиму термічної обробки продуктів харчування, особливо м'яса, риби, яєць, морепродуктів.

9. Уважно дивіться на термін зберігання продуктів і не вживайте продукти з терміном придатності, що минув. При найменшому сумніві в якості їжі утримайтеся від її вживання.

10. Ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни. Якомога частіше мийте руки, особливо перед приготуванням їжі та після кожної перерви в процесі приготування, а також після відвідування санвузла.

11. Воду краще вживати бутильовану або свіжокип'ячену. Для маленьких дітей потрібно кип'ятити навіть бутильовану воду.

При появі симптомів харчового отруєння – кишкові розлади, нудота, блювання, висока температура тощо – негайно зателефонуйте своєму сімейному лікарю або педіатру, якщо захворіла дитина.

Якщо не маєте декларації з лікарем — можна подзвонити на цілодобовий call-центр міської служби невідкладної допомоги: 15-50 — зі стаціонарних телефонів, 0-800-50-15-50 — з мобільних. При різкому погіршенні самопочуттся слід телефонувати в службу екстреної медичної допомоги «103».

Самолікування небезпечне для життя та здоров'я.

***

Адреси пунктів вакцинації від COVID-19


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту