ОДЕСА, 29 СЕРПНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Офіційні дані Одеської міської ради про захворюваність інфекційними хворобам в Одесі за минулий тиждень.
Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в департаменті інформації Одеської міськради.
У повідомленні міськради сказано:
За інформацією Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі за минулий тиждень зросла в 1,8 раза, у порівнянні з попереднім тижнем.
Всього за останній тиждень на гострі кишкові інфекції захворіли 198 одеситів, з яких 71,7% склали діти віком до 17 років.
Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов’язані з вживанням немитих овочів і фруктів, готових домашніх страв із порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м’ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках, а також із порушенням правил догляду за дітьми.
Триває моніторинг циркуляції холерного вібріона в об'єктах довкілля, а також обстеження хворих із розладами шлунково-кишкового тракту на холеру. Протягом тижня досліджено 12 проб із зовнішнього середовища, з яких: морська вода — 9 проб, стічні води — 3 проби.
За результатами досліджень морської води, загалом виділено 9 холероподібних вібріонів на пляжах «Ланжерон», «Аркадія», 10-а та 16-а станції Великого Фонтану. Вони не є збудниками холери, але можуть спричиняти кишкові інфекції. Також за тиждень обстежено на холеру 189 хворих зі розладами шлунково-кишкового тракту, всі з негативним результатом.
Для проведення моніторингу питної води в Одесі досліджено по 12 проб на санітарно-мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. Усі проби відповідали нормам.
Як попередити гострі кишкові інфекції:
- пити лише кип’ячену або бутильовану воду;
- ретельно мити руки з милом, особливо після санвузла, після приходу з вулиці, перед приготуванням їжі, перед доглядом за маленькими дітьми;
- ретельно мити фрукти та овочі кип’яченою водою;
- готувати їжу, особливо для дітей, перед кожним прийомом їжі, не зберігати готову їжу тривалий термін;
- дотримуватися термінів зберігання продуктів, при будь-якому сумніві в їх якості відмовитися від їх вживання;
- купувати продукти тільки в офіційних місцях продажу;
- не купувати рибу та морепродукти на стихійних ринках.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |