ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Міжнародні відносини
Председатель Одесской ОГА встретился с Генконсулом Турции
08:52 / 29.01.2021
Международные отношения

ОДЕССА, 29 ЯНВАРЯ 2021 ГОДА, КОНТЕКСТ-ПРИЧЕРНОМОРЬЕ — Председатель Одесской областной государственной администрации Сергей Гриневецкий принял Генерального консула Турецкой Республики в Одессе Бирея Йилмазсоя.

Об этом ИА «Контекст-Причерноморье» сообщили в пресс-службе Одесской ОГА.

В сообщении облгосадминистрации сказано:

Сергій Гриневецький прийняв із офіційним візитом Генерального консула Турецької Республіки в Одесі пана Бірея Їлмазсоя.

Голова ОДА висловив свою шану та подяку за візит пану Генеральному консулу та розповів про Одеський регіон, його особливості і проблеми, пожартувавши, що сьогодні головна проблема – це несприятливі погодні умови. «Хоча рівень відповідальності та професіоналізму, – зазначив голова ОДА, – перевіряється саме за таких обставин, особливо сьогодні, в умовах адміністративно-територіальної реформи».

Наголосивши на геополітичних, соціально-економічних та етнічних особливостях Одеської області, Сергій Гриневецький зазначив, що саме ці фактори обумовлюють її інвестиційну привабливість, а головний пріоритет для регіональної влади – створення сприятливих умови задля залучення в регіон інвестицій. Для цього готується відповідне інфраструктурне поле:

– енергозабезпечення;

– сприятливі умови для вирощування сільськогосподарської продукції та встановлення зрошувальних систем (враховуючи жахливу засуху, яка панує останні 2 роки на півдні Одещини, та неготовність до таких кліматичних викликів);

– об’єкти екологічної безпеки (смiттєпереробні заводи тощо);

– розвиток дорожньої інфраструктури (голова ОДА відзначив, що у цьому напрямку є напрацьований досвід співробітництва з турецькими компаніями).

Голова ОДА повідомив пана Генерального консула про недавню зустріч з представниками турецьких банкових установ, які виявили зацікавленість щодо інвестицій в економіку Одещини, зокрема, дорожню галузь.

Сергій Гриневецький підкреслив, що Одеську область з Туреччиною поєднують давні, плідні, дружні й ділові стосунки. Так, ще у 2002 році, під час першої каденції Сергія Гриневецького на посаді голови ОДА, була підписана угода про співробітництво з провінцією (ілом) Стамбул. Також голова ОДА висловив подяку на адресу керівництва Турецької Республіки за підтримку зовнішньополітичного курсу України та позицію щодо територіальної цілісності держави.

«Візит Президента України Володимира Зеленського до Республіки Туреччина у жовтні 2020 р. дає великі сподівання на подальше плідне співробітництво», – підкреслив голова ОДА.

Генеральний консул Турецької Республіки в Одесі пан Бірей Їлмазсой подякував голові обласної державної адміністрації за розгорнуту, змістовну й корисну інформацію та створення дієвих умов для україно-турецького співробітництва. Пан Генеральний консул підкреслив, що минулого року Президент Турецької Республіки Реджеп Тайïп Ердоган відвідав з офіційним візитом Україну, зазначивши при цьому свою обiзнанiсть у позитивних наслідках цього візиту.

«Незважаючи на обмеження й труднощі, пов’язані з пандемією COVID -19, україно-турецьке співробітництво не припинялося та тривало в економічній, культурній та туристичній сферах. Навіть торговельний обіг практично не знизився. Зацікавленість турецьких бізнесових кіл у співробітництві з Одещиною зростає. Президент Володимир Зеленський приділяє велику увагу сфері будівництва соціально-значущих об’єктів інфраструктури, отже було б корисно та ефективно залучити до цього напрямку великі турецькі будівельні компанії, що є лідерами європейського ринку будівельних послуг.

Крім того, ефективним буде продовження співробітництва у агропромисловому секторі. Чимало турецьких бізнесменів співпрацюють з агропідприємствами півдня України, але доречно залучити у цей сектор економіки компанії, які використовують розвинуті, потужні технології», – наголосив пан Генеральний консул. Він також зазначив, що оскільки Туреччина та Одещина географічно є найближчими сусідами, особливого значення набувають транспортні ворота – порти й аеропорти.

Сергій Гриневецький, у свою чергу, доповів про те, що найближчим часом буде введено в експлуатацію нову злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту, зокрема, буде придбано відповідне «всепогодне» обладнання (як у новому аеропорті м. Стамбул). «Впевнений, що наші пасажирські зв’язки будуть активізувати політичні», – сказав керівник області.

Окремо сторони торкнулися такої актуальної теми, як впровадження джерел альтернативної енергетики, зокрема, повітряних та сонячних електростанцій. Сергій Гриневецький довів до відома пана Генерального консула, що робота у цьому напрямку активно триває (питання щодо альтернативної енергетики розглядалося на засіданні колегії ОДА 26 січня).

Завершуючи візит, пан Генеральний консул Турецької Республіки в Одесі наголосив, що політичний та управлінський досвід Сергія Гриневецького дає впевненість у тому, що Одеська область прискорить свій розвиток, а також підтвердив наміри щодо подальшої співпраці та взаємодії.

Сергій Гриневецький запевнив, що усі питання, що були підняті під час зустрічі, будуть ретельно опрацьовані, а співробітництво Одещини з Турецькою республікою триватиме та набуде нового поштовху у різних галузях економічного розвитку, але, перш за все, необхідно подолати пандемію COVID-19.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013
Перейти на повну версію сайту