ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Міжнародні відносини
Литовці, що зібрали кошти на «Байрактар» для України, закликають інші країни наслідувати їх приклад
12:19 / 30.05.2022

ОДЕСА, 30 ТРАВНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Литовський журналіст Андрюс Тапінас, який за 3,5 днів зібрав більше 5 млн євро на «Байрактар» для Збройних Сил України, закликає інші країни також допомогти нам у відбитті російської агресії.

Як повідомляє кореспондент ІА «Контекст-Причорномор’я», про це йдеться на Фейсбук-сторінці Andrius Tapinas.

У своєму зверненні Андрюс Тапінас пояснив, чому допомога Україні зараз важливіша за інші гуманітарні проекти і як вона об’єднала литовців. Завдяки збору коштів на «Байрактар» для ЗСУ Литва не тільки продемонструвала «світлу сторону суспільства», але й стала єдиною країною в історії, де громадяни за свої гроші купували важке військове озброєння для іншої країни». Адже, як нагадує Андрюс Тапінас, британці, котрі збирали кошти на Spitfire під час 2-ї світової війни, рятували таким чином свою країну. Тому зараз про ініціативу небайдужих литовців, «говорить весь світ — від Bloomberg до австралійських та шведських новин, Литва радіє в Твіттері і отримує тисячі подяк від України. Всі українські канали повідомляють про це як про велику перемогу союзників».

Андрюс Тапінас також закликав інші цивілізовані країни наслідувати приклад його співвітчизників: «Передаємо і продовжуємо виклик — кожному європейцю. Для всіх в цивілізованому світі. Візьміть і зробіть собі. Тисніть на своїх зірок, свій бізнес, своїх політиків — чому ми, великі і могутні, не можемо зробити те, що ця дивна нація зробила за кілька днів з зірваними дахами. Зрештою, вони це зробили. Просто ЗРОБИЛИ це. Байрактар був куплений ними».

***

Андрюс Тапінас, як раніше повідомляло ІА «Контекст-Причорномор’я», оголосив про збір коштів у середу і вже до п’ятниці було зібрано половину суми — 2 592 194 євро. І найважливіше, як підкреслив журналіст, що ця сума зібрана через невеликі суми підтримки, більшість від 1 до 500 євро, хоча була і п'ятизначна сума — 20 000 євро, яку перерахувала одна компанія. Такий темп стимулював Андрюса та його друзів переглянути плани щодо збору суми за 3 тижні і провести у суботу ввечері онлайн-марафон, під час якого і було остаточно (навіть з профіцитом) зібрано необхідну суму.

Раніше Андрюс Тапінас брав участь в евакуації українських дітей, що могли стати жертвами російського вторгнення, а також попросив усіх бажаючих зробити йому подарунок на 45-ліття перечисливши гроші на бронежилети для ЗСУ — було зібрано близько 300 тисяч євро, на які було закуплено захисне спорядження для оборонців Миколаєва, а отже і Одеси та всього Півдня України. Потім він зібрав ще 300 тисяч євро на два надсучасні естонські дрони, які допоможуть українським артилеристам нищити російських окупантів. Після того успіху у Андрюса та його друзів і з’явилась ідея зібрати для ЗСУ гроші на танк чи винищувач. І не тільки для того, щоб безпосередньо допомогти Збройним Силам України. а для того, щоб показати великим і багатим країнам «Старої Європи», що прості люди з маленької Литви можуть допомогти Україні більше, ніж їх «глибоко занепокоєні», але занадто обережні уряди.

Після певних консультацій та узгоджень ідея збору коштів на танк перетворилась в ідею збору на «Байрактар». Як повідомив Андрюс Тапінас, збір коштів він оголосив лише після того, коли всі деталі було обговорено як з урядовими структурами Литви, так і з турецькою стороною: міноброни цієї країни та компанією-виробником вже легендарних безпілотників. Подробиці цієї історії, реакцію захисників Миколаївщини на ідею Андрюса та приклади того, як він жорстко «троллить» російських пропагандистів можна побачити за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=IlnUULCbI80&t=188s .

У себе на батьківщині Андрюс Тапінас відомий не тільки як журналіст. Разом з іншим місцевим активістом українського походження Олегом Сураєвим він протидіє політикам та бізнесменам, які підозрюються у зв’язках з Кремлем. І в полі їх зору опинились не тільки «дочки» російських енергокомпаній. Досить жорстке протистояння вони розпочали з місцевою компанією Vičiūnai Group — виробником морепродуктів VICI на напівфабрикатів Goyza, який пообіцяв покинути російський ринок, але не тільки постійно «відтягує» остаточний термін виходу з РФ, а ще й продає свою продукцію на окупованих українських територіях. Ця компанія почалася 21 березня з мітингу біля мерії Каунаса під гаслом «Пане мер, ваша сорочка в крові», адже Vičiūnai Group належить очільнику цього другого за величиною міста Литви Вісвалдасу Матійошайтісу, якого вже українські журналісти за досить тісні зв’язки з Кремлем назвали «Литовським Медведчуком».

***

ІА «Контекст-Причорномор’я» висловлює вдячність Андрюсу Тапінасу за все зроблене для України та висловлює щирі співчуття з приводу смерті його батька.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту