ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Правоохоронні органи
Чиновників Держгеокадастру підозрюють в незаконній «роздачі» земель НААН на Одещині
15:40 / 26.11.2021
Правоохранительные органы

ОДЕСА, 26 ЛИСТОПАДА 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Співробітники Державного бюро розслідувань розслідують факт незаконного відчуження 1,5 тисячі гектарів цінних земель Національної академії аграрних наук України посадовими особами Головного управління Держгеокадастру в Одеській області.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Державного бюро розслідувань.

Колишній керівник Держгеокадастру в Одеській області, як повідомляють у ДБР, у 2016-2017 роках незаконно видав накази про передачу землі НААН України 39 фізичним та 2 юридичним особам. Це було зроблено ним всупереч того, що ці землі мають ознаки особливо цінних та їх відчуження здійснюється лише за згодою НААН України. Таким чином майже 1,4 тис. га державної землі сільгосппризначення в Одеській області перейшли у приватну власність. У 2020 році оборудка із землею НААН України була повторилась, але за участі вже іншого керівника ГУ Держгеокадастру в Одеській області. Цього разу було незаконно відчужено 72 га цінних земель.

У двох кримінальних провадженнях судом (за клопотаннями слідчих ДБР) накладено арешти на земельні ділянки площею 1505 га. Орієнтовна ринкова вартість цих земель складає понад 870 млн гривень.

Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло осіб, причетних до оборудок.

Попередня кваліфікація правопорушення – перевищення службових повноважень та зловживання службовим становищем ( ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 364 КК України, які передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років).

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Одеська обласна прокуратура, оперативний супровід – ДБР.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012
Перейти на повну версію сайту