ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Правоохоронні органи
Поліція Одещини попереджає про активність шахраїв
18:40 / 04.05.2022

ОДЕСА, 04 ТРАВНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Правоохоронці Одеської області закликають громадян бути пильними, бо навіть під час війни шахраї не полишають спроб збагатитися за кошт співвітчизників.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили у відділі комунікації поліції Одеської області.

В повідомленні правоохоронців сказано:

Найчастіше потерпілі розповідають правоохоронцям, що втратили кошти через зловмисників, які видали себе за співробітників банків або при здійсненні онлайн-покупок.

Наприклад, двох жителів Подільська шахраї переконали, що вони спілкуються з працівниками Національного банку, яким треба негайно провести перевірки рахунків. Потерпілі повідомили зловмисникам номери своїх карток та паролі від них і втратили в результаті близько десяти тисяч гривень зі своїх заощаджень.

Також деякі громадяни частково або повністю сплачують за інтернет-замовлення, не перевіривши надійність продавця та ресурсу, де розміщена оманлива пропозиція, і в результаті залишаються без коштів та бажаного майна. Так сталося з жителем Подільська, що замовив в Інтернеті два мобільні телефони, та з працівниками підприємства, які намагалися купити генератор до місцевої установи.

«Відомості за всіма фактами шахрайств внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 190 Кримінального кодексу України, поліцейські встановлюють зловмисників», — прокоментував начальник Подільського районного управління Віталій Мельниченко, і закликав громадян не втрачати пильності й відразу звертатися до поліції, якщо зіштовхнуться з проявами аферистів.

Правоохоронці звертають увагу населення на те, що працівники банків ніколи не будуть цікавитися такою конфіденційною інформацією як паролі та CVV-код від карток, на такі дані полюють саме зловмисники. В разі, якщо співрозмовник викликає занепокоєння, краще перетелефонувати до банку самостійно.

Також поліцейські радять перед тим як купувати щось в Інтернеті, перевіряти відгуки про продавців та крамниці, дізнаватися про умови обміну й повернення товару і розраховуватися за покупку тільки після її отримання та перевірки на пошті. Крім того, зараз треба звертати увагу, з якого населеного пункту йде замовлення: якщо він наближений до території ведення бойових дій, то товар може затриматися з цілком об’єктивних причин.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту