ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Правоохоронні органи
СБУ: двом одеситам загрожує до 8 років тюрми за поширення відео з локаціями та результатами роботи ЗСУ
15:13 / 08.08.2023

ОДЕСА, 08 СЕРПНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Співробітники Служби безпеки України повідомили про підозру двом одеситам, які «зливали» у соцмережу локації Сил оборони в Одесі.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Управління СБ України в Одеській області.

У повідомленні облуправління Служби сказано:

Служба безпеки зібрала доказову базу і отримала висновки експертиз, які підтвердили незаконну діяльність двох мешканців Одеси, які поширювали інформацію про дислокацію підрозділів Сил оборони на території регіону.

Один з них — 36-річний одесит — здійснив несанкціоновану відеозйомку роботи української ППО під час однієї з нічних масованих атак рашистів на місто. Заборонений контент він виклав

на власній сторінці в Instagram та акаунті відео-хостингу Youtube. В описі під відео він вказав точний час та місце зйомки. Тим самим він міг розкрити місцеположення та специфіку роботи вітчизняної ППО.

Інший — 28-річний «блогер» — особисто відзняв відео розташування оборонного об’єкту на якому несли службу підрозділи Нацгвардії і Нацполіції України. Потім отриманий відеофайл розмістив на власній сторінці у соцмережі ТікТок з прив’язкою до геолокації. Свої злочинні дії він пояснював бажанням «наростити» аудиторію.

Співробітники СБУ встановили місцезнаходження обох зловмисників і припинили їх незаконну діяльність. Під час обшуків за адресами проживання фігурантів виявлено мобільні телефони, які вони використовували для фіксації позицій підрозділів Сил оборони і подальшої «публікації» відзнятих відео.

На підставі зібраних доказів обом фігурантам слідчі СБУ повідомили про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших військових формувань).

Зловмисникам загрожує до 8 років тюрми.

Служба безпеки вкотре наголошує на забороні знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали із зазначенням місць дислокації та переміщення Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів.

Публікація таких фото- і відеоматеріалів у мережі «Інтернет» розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону.

Досудові розслідування тривають за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту