ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Правоохоронні органи
СБУ: в Одесі знешкоджено злочинне угруповання, яке займалося вимаганням і розбійними нападами
12:06 / 24.10.2023

ОДЕСА, 24 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Співробітники Служби безпеки України затримали в Одесі групу осіб, підозрюваних у вимаганнях і розбійних нападах.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Управління СБ України в Одеській області.

У повідомленні облуправління Служби сказано:

Служба безпеки продовжує системну боротьбу з організованою злочинністю, яка загрожує державній безпеці України в умовах війни.

У результаті слідчо-оперативних дій в Одесі нейтралізовано кримінальне угруповання, яке тримало у страху підприємців і тероризувало мешканців регіону.

Зловмисники під надуманими приводами вимагали гроші з представників комерційних структур, у тому числі малого бізнесу. У разі несплати «данини» – застосовували психологічний тиск, насильство і погрожували вбивством.

Безпосереднє керівництво угрупованням здійснював місцевий мешканець з кримінального середовища. Члени банди орендували офісне приміщення в середмісті Одеси, яке облаштували кліткою з металевих грат для залякування та примусового утримання своїх жертв. Психологічним тиском та фізичним впливом потерпілих примушували до сплати вигаданих боргів і надання доступу до власних аккаунтів банкінгу.

Крім того, члени угрупування налагодили шахрайську схему власного збагачення. Користуючись необізнаністю громадян, зловмисники викуповували їх кредитні картки та банківські рахунки для переведення в готівку коштів онлайн-казино.

За оперативними даними, частину грошей учасники банди спрямовували на поповнення так званого «общаку», що контролює «злодій в законі» на прізвисько «Міндія».

Оперативники спецслужби встановили, що зловмисники намагались «вибити» 200 тис. грн. неіснуючого борг з одеського підприємця.

Упродовж оперативної комбінації співробітники СБУ із залученням бійців спецпідрозділу «Альфа» запобігли розбою, задокументували злочинні дії угруповання і затримали організатора та двох активних учасників.

Під час обшуків за місцями проживання та в автомобілях фігурантів провадження вилучено беззаперечні докази протиправної діяльності.

Наразі затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 189 (вимагання) Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії для встановлення і притягнення до відповідальності інших учасників угрупування.

Заходи з викриття і затримання зловмисників проводили співробітники СБУ Одеської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Маліновської окружної прокуратури м.Одеса.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту