ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Влада
Одеська ОДА налагоджує діалог з місцевими профспілками
15:15 / 17.10.2021
Власти

ОДЕСА, 17 ЖОВТНЯ 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький взяв участь у спільному засіданні Колегії Одеської обласної державної адміністрації, Президії Федерації профспілок Одеської області та Президії Громадської ради при Одеській ОДА.

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеської ОДА.

У повідомленні облдержадміністрації сказано:

ДІЄВИЙ ДІАЛОГ МІЖ КЕРІВНИЦТВОМ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ ТА ОДЕСЬКИХ ПРОФСПІЛОК

Зустріч сторін соціального діалогу спрямована на підвищення його ефективності та результативності в інтересах громадян. Саме так назвав голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький спільне засідання Колегії Одеської обласної державної адміністрації, Президії Федерації профспілок Одеської області та Президії Громадської ради при Одеській ОДА на якому, розглянуті актуальні питання життєдіяльності регіону, зокрема, шляхи взаємодії органів влади та профспілок в частині підвищення рівня доходів працівників, своєчасної виплати заробітної плати, покращення умов та режиму праці, недопущення скорочення робочих місць й легалізації трудових відносин.

Федерацію профспілок Одеської області представляли голови територіальних організацій, первинних профспілкових організацій закладів вищої та професійно-технічної освіти.

Окремо зупинились на питаннях підвищення рівня середньої заробітної плати та погашення заборгованості з її виплати на підприємствах області.

Директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов зазначив, що середній розмір заробітної плати штатних працівників в Одеській області за січень-серпень 2021 року становить 11 945 грн.

“Найвищу в області заробітну плату за січень-серпень 2021 року (середньомісячну) отримували працівники фінансової та страхової діяльності – 19 501 грн та сфери інформації та телекомунікацій – 16 111 грн. Найнижчу – працівники, задіяні в галузі тимчасового розміщення та організації харчування, – 7 108 грн або 86,2% від середньомісячної у галузі в Україні – 8 244 грн” — поінформував учасників наради Дмитро Радулов.

Поряд з цим, за його словами, з початку 2021 року сума заборгованості з виплати заробітної плати мала тенденцію до збільшення – з 83,5 млн грн на 1 січня 2021 року до 95,7 млн грн на 1 липня поточного року. На 1 вересня 2021 року заборгованість з виплати заробітної плати зменшилась до 83,3 млн грн. Загальна кількість підприємств-боржників становить 37 суб’єктів господарювання, у тому числі: 10 підприємств державної форми власності, 17 – недержавних підприємств, 9 – комунальних підприємств та 1 підприємство – банкрут.

“Найбільша частка суми заборгованості з виплати заробітної плати припадає на транспортну галузь – 28,1 млн грн або 33,7%. Другу позицію займає галузь сільського господарства – 16,2 млн грн або 19,4%. Значна питома вага загальної суми заборгованості з виплати заробітної плати припадає на підприємства промисловості – 10,6 млн грн або 12,7%, галузі будівництва – 6,6 млн грн. Збільшення заборгованості з виплати заробітної плати на 1 вересня 2021 року спостерігається у закладах охорони здоров’я – 5,4 млн грн через несвоєчасність розрахунків з НСЗУ. З урахуванням адміністративно-територіальної реформи найбільша частка підприємств, що мають заборгованість з виплати заробітної плати, знаходяться в Одеському районі – 30,5 млн грн та Білгород-Дністровському районі – 22,3 млн грн. Сума заборгованості на підприємствах Ізмаїльського району становить 15,5 млн грн, Болградського – 11,4 млн грн” — такі дані навів на спільному засіданні колегії Директор Департаменту економічної політики та стратегічного планування Дмитро Радулов.

Голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький в свою чергу наголосив, що питання здійснення постійного контролю за рівнем заробітної плати – це один із основних показників за яким визначається соціальний рівень життя населення регіону. Тому усі питання, які пов’язані зі збільшенням рівня заробітної плати та її детінізацією — в пріоритеті органів державної влади.

“В процесі легалізації та підвищення рівня зарплати мають бути активно задіяні і профспілки. Поряд з цим, як керівник області звертаюсь до присутніх з проханням забезпечити контроль та вжити дієві заходи для ліквідації заборгованості та її недопущення на підприємствах області” — відзначив Сергій Гриневецький.

Сторони окремо зупинилися на посиленні соціального діалогу в області, а також у новостворених районах і територіальних громадах,

Голова Федерації профспілок Одеської області В'ячеслав Буратинський в свою чергу сказав: «Сьогодні перед профспілками стоїть багато важливих та складних питань: соціально-економічного захисту працівників, можливості ефективної співпраці з органами державної влади та органами місцевого самоврядування. Федерацією профспілок Одеської області ведеться ефективна та активна робота, проте нам потрібно усвідомлювати, що зміни мають початися з кожного з нас! Кожен член профспілки має долучитись до цієї роботи, бути ініціативними та ефективно працювати на місцевому рівні».

В’ячеслав Буратинський відзначив, що Федерація профспілок Одеської області бере активну участь в Одеській обласній тристоронній соціально – економічній раді з питань підтримки регіональних підприємств Одеської області.

“В рамках її роботи — презентовано та затверджено знак з підтримки регіональних підприємців Одеської області – «Вироблено на Одещині», що є унікальним проектом з презентації та підтримки бізнесу Одеської області, що розроблено з метою підвищення впізнаванності бренду регіону та підприємств області серед споживачів товарів, робіт та послуг. Одним із критеріїв отримання знаку є своєчасне та у повному обсязі сплата юридичною або фізичною особою — підприємцем податків, зборів, платежів до бюджету Одеської області, міст обласного значення або територіальних громад Одещини згідно чинного законодавства” — додав голова Федерації профспілок Одеської області.

Представники федерації профспілок Одещини подякували за активний діалог керівництву облдержадміністрації і представили своє бачення основних викликів. Серед них демографічна ситуація, промисловий потенціал і залучення представників роботодавців та профспілок до розроблення стратегічних документів і антикризових заходів.

“Спільне засідання Колегії підтвердило необхідність соціального діалогу й партнерства між облдержадміністрацією та профспілками. Ми спільно підкреслили необхідність разом напрацювати єдиний підхід до виведення заробітної плати з тіні та порушили питання підвищення мінімальної зарплати. Такі зустрічі мають стати щоквартальними. Також закликаю керівництво Федерації профспілок Одеської області, сприяти кампанії з вакцинації колективів, щоб убезпечити людей та зберегти економічну активність підприємств” — відзначив голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.010
Перейти на повну версію сайту