ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Влада
Глава Одеської ОДА виступив на форумі з місцевого самоврядування
17:20 / 12.11.2021
Власти

ОДЕСА, 12 ЛИСТОПАДА 2021 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький взяв участь в VI-му форумі «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави».

Про це ІА «Контекст-Причорномор'я» повідомили в прес-службі Одеської ОДА.

В повідомленні облдержадміністрації сказано:

Сьогодні в Україні відбувся VI-й Форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»

Ключові теми, які обговорювали учасники форуму – це актуальні питання законодавчого регулювання у сфері місцевого самоврядування та територіальної організації влади, відповідні європейські стандарти та іноземний досвід. Спілкування учасників форму проходило в змішаному режимі – і офлайн, і онлайн.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький взяв участь в панельній дискусії на тему «Розвиток місцевого самоврядування – здобутки, виклики, стратегія – та організація системи органів виконавчої влади», яка пройшла в рамках форуму.

Кожен з учасників панелі, висловив свої думки щодо внесення змін до Конституції України та (проекту) Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький на початку свого виступу нагадав учасникам форуму, що Конституція України, яка була прийнята в 1996 році, була визнана Європою як найкраща, точно так, як і реформа децентралізації, яка відбулась нині в нашій державі.

«Але, як на мене, без судової реформи ми не можемо говорити про високу якість будь-якої реформи в нашій державі. І на жаль, в нас кожні вибори до місцевих рад відбуваються по новій системі – тобто немає правонаступності. І мені здається, що для того, аби врегулювати конфлікт, який сьогодні відбувається в державі між різними гілками влади, це в першу чергу треба зробити саме через Конституцію» – зазначив Сергій Гриневецький.

Щодо реформ і децентралізації голова Одеської ОДА відзначив, що на разі в області, вже рік як працює 91 територіальна громада, 25% з яких – виявились неплатоспроможними.

«Переконаний, що доцільно передбачити в методиці оцінки рівня спроможності громад певні зміни. Це – і рівень дотаційності, і частка місцевих податків і зборів у доходах, і витрати на утримання апарату» – сказав Сергій Гриневецький.

Друге питання, на яке звернув увагу в своїй промові голова Одеської облдержадміністрації, це відсутність чіткого розмежування повноважень. Третє питання – наглядова функція.

«Варто врегулювати питання державного нагляду (контролю) за рішеннями органів місцевого самоврядування, оскільки разом з повноваженнями і фінансовими можливостями має наступати і відповідальність. Тут у нас є пряма норма Конституції – стаття 144-та пункт 2-й і стаття 119-та теж пункт 2-й, де місцеві державні адміністрації забезпечують на відповідній території законність, правопорядок, дотримання прав і свобод громадян. Інша справа, що тепер треба детально виписати все так, щоб не було ніяких зауважень, і з тим, щоб зберегти керівників місцевих органів і виконавчої влади, і місцевого самоврядування» – додав голова ОДА Сергій Гриневецький.

Ще одне важливе питання на якому зупинився Сергій Гриневецький – розвиток інституту агломерацій, вирішення кого, через відсутність в Україні законодавчого унормування та статистичного спостереження функціонування міських агломерацій залишається на початковому етапі.

«Державна стратегія регіонального розвитку на 2021-2027 роки містить у Додатку 1 картограми функціональних типів територій, зокрема агломерацій, у тому числі і Одеської. Проте відсутні пояснення щодо методики їх визначення. Питання формування Одеської агломерації є вкрай актуальним. Тому вважаю за необхідне долучитись до обговорення врегулювання функціонування міських агломерацій на законодавчому рівні, оскільки в Одеській області гостро стоять питання про використання прилеглими до міста Одеси громадами соціальної інфраструктури міста (школи, дитсадки, медичні заклади), потребує вирішення питання спільного поводження з твердими побутовими відходами, організації місцевого громадського транспорту. Через соціальні та економічні умови навколо обласних центрів фактично утворилися агломерації, однак немає законодавчих актів, які б регулювали внутрішні процеси, вирішували конфліктні ситуації між сусідніми громадами, та нормативних актів щодо механізму узгодження їх спільних інтересів» – сказав Сергій Гриневецький.

На думку голови Одеської ОДА, найбільш раціональним варіантом вирішення проблеми розвитку великих міст є запровадження на законодавчому рівні можливості їх співробітництва в окремих сферах, де їх інтереси нерозривно пов’язані, тобто співробітництва у формі агломерації. Суть такого утворення полягає в тому, що тут має бути запроваджений режим співробітництва органів місцевого самоврядування центрального міста та відповідних органів навколишніх громад у ключових сферах – планування території, громадський транспорт, спільна інженерна інфраструктура.

«Особливо рельєфно це відчувається зараз в місті Одеса і Одеській агломерації, коли ми починаємо розбудовувати абсолютно нову систему військово-морських сил України, тобто на перший план виходять питання національної безпеки та територіальної оборони» – так резюмував всій виступ Сергій Гриневецький.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011
Перейти на повну версію сайту