ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Новини  >  Суспільство
В День вшанування жертв Голокосту одеські бібліотеки провели пам’ятні заходи
15:04 / 28.01.2022
Общество

ОДЕСА, 28 СІЧНЯ 2022 РОКУ, КОНТЕКСТ-ПРИЧОРНОМОР’Я – Вчора, 27 січня, у бібліотеках Одеси пройшли заходи, приурочені до Дня пам’яті жертв Голокосту.

Як передає кореспондент ІА «Контекст-Причорномор'я», про це йдеться на Фейсбук-сторінці Департаменту культури і туризму Одеської міської ради.

В повідомленнях Департаменту сказано:

27 січня в Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту в бібліотеці ім. І. Франка пройшла літературно-музична програма «И на челе избрания печать», присвячена праведниці світу, преподобної мучениці матері Марії, в миру Єлизавети Скобцової. Заслужений працівник культури України Ганна Розен представила виконавців. Програма написана за сценарієм поетеси Людмили Шарги у виконанні лауреата премій К.Паустовського, і. Рядченко, Срібної троянди Белли Ахмадуліної, володарки ордена Святої Ольги Олени Куклової, з музичним супроводом вокалісток, лауреатів міжнародних конкурсів Людмили Третяк і Анни Слободяник, і концертмейстера Тетяни Кравченко. Режисером програми виступив лауреат муніципальної премії «Твої імена Одеса» Сергій Всеславинський. Під час Другої світової війни під час окупації Парижа духовним подвигом матері Марії став порятунок 4500 єврейських дітей. Будинок Марії став центром антифашистської боротьби в Парижі. Мати Марія загинула в жіночому концентраційному таборі нацистської Німеччини Равенсбрюк. Обмінявшись з молодою жінкою курткою і номерами, вона замість неї пішла в газову камеру. Глядачі слухали кожного слова Олени Куклової. У зустрічі взяли участь також курсанти, для яких ця інформація була відкриттям. Також як і виступ голови Одеської регіональної асоціації євреїв-колишніх в'язнів гетто і нацистських концтаборів Романа Шварцмана. Він розповів про Голокост, злочин нацистів проти єврейського народу, масові розстріли і спалення тисячі людей. І про порятунок євреїв праведниками світу, які ризикували своїм життям. За словами Романа Шварцмана сьогодні Асоціацією вже встановлено понад 200 пам'ятних табличок і меморіалів на місцях поховань жертв Голокосту. І про це потрібно говорити знову і знову, щоб таке ніколи не повторилося.

***

У КУ «ЦБС для дорослих міста Одеси» бібліотеці-філії № 2 імені Костянтина Паустовського відбувся мітинг-реквієм «Скорботна свічка пам'яті святої присвячений Міжнародному Дню Пам'яті Жертв Голокосту для студентів 1-4 курсу-куратор Непомняща Ірина Миколаївна -Державного закладу «Південноукраїнський Національний Педагогічний Університет імені К. Д. Ушинського».

Відкрила мітинг-реквієм завідуюча бібліотекою №2 Каріна Апарінова. Каріна Вікторівна розповіла історію заснування Міжнародного Дня Пам’яті Жертв Голокосту, про просвітницькі програми, які в майбутньому будуть запобігати актам геноциду і охороняти та зберігати пам’ять про цю трагедію. Перед хвилиною мовчання у бібліотеці №2 запалили свічку пам’яті і вшанували світлою пам’яттю тих, хто став жертвами Голокосту, Увійшовши в безсмертя. Каріна Апарінова прочла вірш «Хвилина мовчання» під фонограму метроному. Бібліотекар Олександр Апарінов представив фото і відео огляд «Мить про минулі страхіття війни».

Директор культурного центру БФ «Хесед Шаарей Цион», лектор-музикознавець Одеської філармонії імені Давида Ойстраха, лауреат літературної премії імені К. Г. Паустовського Ганна Розен підготувала літературно-музичну сторінку «Не буває забутих сторінок історії». Ганна Львівна згадала історичні місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Лауреат літературної премії імені К. Паустовського і І. Рядченка Світлана Лукіна продовжила трагічну тему Голокосту у місті Одесі. Світлана Павлівна прочла вірші Муса Джаміля, Івана Рядченка і Олександра Коротко.

Лауреат літературної премії імені К. Паустовського, І. Рядченка і Б. Ахмадуліной Олена Куклова виконала твори М. Алігер, І. Потоцького, Н. Басовського і Р. Бродавка.

Онлайн вокальні твори-аудиозаписи прозвучали у виконанні Йосіфа Жеребкера-(Пітах Тиква, Ізраїль).

Учень Одеського Державного Музичного Ліцею ім. П. Столярського, КЗПСО МШ №1 ім. Е. Гілельса Віталій Непомнящий на саксофоні виконав народні єврейські мелодії.

Ми не допустимо зникнути в пам’яті підростаючого покоління знищених у фашистських таборах смерті шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.

***

До Дня вшанування пам’яті жертв Голокосту бібліотека №41 підготувала історичну годину «Наш біль і пам’ять». Вікторія Шаповалова відвідала одеський торгівельно-економічний фаховий коледж та розповіла студентам групи ФБС-6 про трагічні події Голокосту.

Бібліотекар наголосила, що ці сторінки історії треба знати, аби такі трагедії ніколи не повторювались. Студентам було розказано не тільки про масові знищенні єврейського населення в Європі, але й про те, як люди рятували один одного, приховуючи у себе вдома або на работі тих, хто підпадав під переслідування.

Голокост мав трагічні наслідки для світової історії та культури.Вікторія Володимирівна привела статистичні дані та розповіла про долі окремих родин, що загинули в концтаборах.

Захід завершився хвилиною мовчання.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012
Перейти на повну версію сайту