ІА «Контекст Причорномор'я»
Прес-релізи
Історія і традиції виноробства
29.04.2021 в 11:49

Історія і традиції виноробства

Історія виноробства дуже багата. Цей напій почали робити декілька тисячоліть тому, коли ще не існувало сучасних транспортерів чи пресів. За цей час технології виробництва і якості вина мінялися. Незмінною залишилася тільки гаряча любов до смаку й аромату напою.

Початок історії: Древня Греція

У творах Езопа і Гомера неодноразово згадувалося вино. Тоді захоплювалися його смаком і п'янкими якостями. Сьогодні це може здатися дуже спірним, оскільки виноградний напій проходив процес випарювання на вогні в амфорах, що позбавляло вино від значної частки спирту. Додатково в процесі виробництва сироп розбавляли різними ароматичними настоями й відварами, експериментували з поданням. Не даремно в працях Гомера можна зустріти описи цього виноградного напою як “благовонного” і “солодкозапашного”. Також виробникам з Греції належить ідея витримки напою. Саме вони першими зробили спробу подовжити життя улюбленого продукту.

Розвиток виноробства в Римській імперії

За часів Римської імперії виробництво напоїв з винограду отримало широке поширення. У Середземномор'ї почали формування цілі виноробницькі регіони, які відомі й сьогодні. Це дало виробникам поштовх до розробки системи іменувань, а скляні пляшки для зберігання замінили на об'ємніші й практичні бочки. З часом наявність власного винного льоху у будинку стала досить популярною практикою.

Популяризація виноробства в Європі

Завдяки римсько-католицькій церкві виробництво стало популярним у багатьох регіонах Франції й Німеччини. В процесі проведення католицьких мес потрібне було вино. Тому ченці-бенедиктинці висадили власні виноградники у Бордо, Бургундії, Шампані у Франції та в регіонах Рейнгау в Німеччині. Поширенню традиції розпивання вина серед населення сприяло те, що питна вода була недостатньо чистою і тому куди менш безпечною, чим виноградний напій. У XV столітті сталася знакова подія для світового виноробства – почали вирощування винограду рислінг. Ченці-бенедиктинці поставили процес на потік і робили вино з цього винограду для постачання усієї Європи.

Розквіт виноробства

Поліпшення якості води, використання скляних пляшок з пробками й винахід штопора в XVII та XVIII століттях закінчили формування виноробницької галузі. Вино виробництва Бордо охоче купували купці з усієї Європи.

XIX століття, яке вважалося Золотим, ознаменувалося і великою трагедією. У регіонах Франції в 1863 році виноградники почали гинути з небувалою швидкістю, що спричинило скорочення галузі практично в 4 рази. Після безлічі спроб впоратися з проблемою, виробниками була виявлена її причина – найдрібніша виноградна попелиця, яка потрапила в регіони Франції імовірно з Північної Америки. Комаха випивала соки з коренів кущів винограду, після чого рослини гинули. За час епідемії було знищено ⅔ виноградників. Оскільки за відсутністю подібного досвіду боротися зі шкідниками раніше не вміли, виробники прийняли рішення завезти з Америки виноградні лози, стійкі до дії попелиці. Це дозволило не лише зберегти традиції виробництва, але і розширити різноманітність сортів вин.

Сучасне виноробство в Україні

З розвитком науково-технічного прогресу виробництво виноградного напою значно змінилося. Багато процесів тепер не проводяться вручну. Збиральні машини дозволяють швидко збирати виноград з великих виноградників, використання холодильників допомагає виробникам контролювати процес бродіння в умовах навіть найжаркішого клімату. Цей вид виробництва не перестав бути мистецтвом. Технічний прогрес і постійне зростання попиту серед покупців тільки дозволили ще більше розвинути галузь і підкреслити її важливість в історії.

* Прес-релізи розміщуються на сайті ІА «Контекст-Причорномор'я» у тому вигляді, в якому вони надіслані, без редакторського виправлення.

© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.003
Перейти на повну версію сайту