ІА «Контекст Причорномор'я»
Миколаїв  >  Актуальні теми
Литовський борець з «путінферштеєрами» за 4 дні зібрав кошти на «Байрактар» для України
11:45 / 29.05.2022
Международные отношения

Литовський журналіст Андрюс Тапінас, який вже три місяці вимагає від місцевого виробника морепродуктів VICI припинити співпрацю з Кремлем, за 4 дні зібрав більше 5 млн євро на «Байрактар» для Збройних Сил України.

Як повідомляє кореспондент ІА «Контекст-Причорномор’я», про це йдеться на Фейсбук-сторінці Andrius Tapinas.

Андрюс Тапінас, як раніше повідомляло ІА «Контекст-Причорномор’я», оголосив про збір коштів у середу і вже до п’ятниці було зібрано половину суми — 2 592 194 євро. І найважливіше, як підкреслив журналіст, що ця сума зібрана через невеликі суми підтримки, більшість від 1 до 500 євро, хоча була і п'ятизначна сума — 20 000 євро, яку перерахувала одна компанія. Такий темп стимулював Андрюса та його друзів переглянути плани щодо збору суми за 3 тижні і провести у суботу ввечері онлайн-марафон, під час якого і було остаточно (навіть з профіцитом) зібрано необхідну суму.

Раніше Андрюс Тапінас брав участь в евакуації українських дітей, що могли стати жертвами російського вторгнення, а також попросив усіх бажаючих зробити йому подарунок на 45-ліття перечисливши гроші на бронежилети для ЗСУ — було зібрано близько 300 тисяч євро, на які було закуплено захисне спорядження для оборонців Миколаєва. Потім він зібрав ще 300 тисяч євро на два надсучасні естонські дрони, які допоможуть українським артилеристам нищити російських окупантів. Після того успіху у Андрюса та його друзів і з’явилась ідея зібрати для ЗСУ гроші на танк чи винищувач. І не тільки для того, щоб безпосередньо допомогти Збройним Силам України. а для того, щоб показати великим і багатим країнам «Старої Європи», що прості люди з маленької Литви можуть допомогти Україні більше, ніж їх «глибоко занепокоєні», але занадто обережні уряди.

Після певних консультацій та узгоджень ідея збору коштів на танк перетворилась в ідею збору на «Байрактар». Як повідомив Андрюс Тапінас, збір коштів він оголосив лише після того, коли всі деталі було обговорено як з урядовими структурами Литви, так і з турецькою стороною: міноброни цієї країни та компанією-виробником вже легендарних безпілотників. Подробиці цієї історії, реакцію захисників Миколаївщини на ідею Андрюса та приклади того, як він жорстко «троллить» російських пропагандистів можна побачити за посиланням.

У себе на батьківщині Андрюс Тапінас відомий не тільки як журналіст. Разом з іншим місцевим активістом українського походження Олегом Сураєвим він протидіє політикам та бізнесменам, які підозрюються у зв’язках з Кремлем. І в полі їх зору опинились не тільки «дочки» російських енергокомпаній. Досить жорстке протистояння вони розпочали з місцевою компанією Vičiūnai Group — виробником морепродуктів VICI на напівфабрикатів Goyza, який пообіцяв покинути російський ринок, але не тільки постійно «відтягує» остаточний термін виходу з РФ, а ще й продає свою продукцію на окупованих українських територіях. Ця компанія почалася 21 березня з мітингу біля мерії Каунаса під гаслом «Пане мер, ваша сорочка в крові», адже Vičiūnai Group належить очільнику цього другого за величиною міста Литви Вісвалдасу Матійошайтісу, якого вже українські журналісти за досить тісні зв’язки з Кремлем назвали «Литовським Медведчуком».


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код:
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail:
Коментар: *

© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012
Перейти на повну версію сайту