Перший рік президентства Віктора Януковича увійде в історію, як рік масового подорожчання основних харчових продуктів. Найбільше за цей період подорожчала гречка — ціна на цей продукт виросла більш ніж на 300%.
Причина такої динаміки — зниження врожаю гречки та відсутність в країні запасів цього продукту для боротьби з дефіцитом. Весь асортимент молочних продуктів подорожчав на 20-150% — ціни штовхали вгору подорожчання і дефіцит сировини на внутрішньому ринку, зовнішні фактори і необхідність переробників платити ПДВ до бюджету, в той час як раніше вони перенаправляли суму податку на закупівлю сировини. Овочі подорожчали в середньому на 40%, капуста коштувала рекордні в історії України 7 гривень за кг. Соняшникова олія, ціна на яку була однією з найстабільніших в Україну і майже весь рік трималася на рівні 10-11 гривень за літр, на початку 2011 року різко подорожчало до 16 гривень. Хліб, завдяки жорсткому адміністративному регулюванню цього бізнесу місцевою владою, подорожчав у межах інфляції, додаючи до ціни 1% / місяць. Алкоголь, за рік президентства Януковича, подорожчав у середньому на 21%, фрукти, офочі та чай — на 40%, картопля — на 30%, кондитерські вироби — на 20-40%.
© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2024 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |